Terve.fi

Pään kannatus heikkoa?

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 13.9.2011

Kysymys:

Olen mietteliäs esikoispoikani suhteen. Hän syntyi raskausviikolla 37, synnytys käynnistettiin raskausmyrkytyksen vuoksi. Hän syntyi hyväkuntoisena, mutta 30min iässä happipitoisuus todettiin mittauksessa matalaksi ja hänet vietiin hoitoon teho-osastolle. Hän joutui hengityskoneeseen 1vrk ja CPAP:in 6 vrk. Diagnoosit olivat keuhkokuume ja RDS. Osastolla ollessa fysioterapeutti totesi hänen olevan hieman hypotoninen (pään ja vartalon suhteen) ja suositteli kontrollia 2kk kehitysikään. Osastolta kotiutuessa lastentautien erikoislääkäri tutki hänet ja totesi neurologian olevan normaalirajoissa jo. Kävimme fysioterapeutin suosittelemassa kontrollissa ja hän sanoi siellä olevansa tyytyväinen kehitykseen, joka on kuulemma edennyt ja on nyt “normaalin alarajoilla”, mutta sopi kuitenkin kontrollin vielä 4kk kehitysikään. Nyt meillä oli 3kk (kalenteri-ikä) neuvola ja siellä poika ei vielä jaksanut käsistä vedettäessä nostaa päätään mukana. Neuvolahoitaja (kokenut) ei ole pojan kehityksestä ollut huolissaan.

Itse olen kuitenkin mietteliäs pojan kehityksen suhteen. Hän jaksaa kannatella vatsallaan päätään kyynärnojassa ehkäpä korkeintaan muutamia minuutteja, ei vielä viihdy kovin hyvin vatsallaan. Sylissä kannettaessa lähes pystyasennossa pää vielä välillä “horjahtelee” puolelta toiselle hieman. Hän seuraa katseellaan molempiin suuntiin ja yrittää tarttua esineisiin. Kääntymisyrityksiä ei ole vielä. Jokeltelee, hymyilee ja nauraa. Varhaisheijasteista kävely tulee edelleen selvästi esiin, moron heijaste häviämässä. Kädet ovat edelleen aika paljon nyrkissä, leikkiessä tosin avoimina.

Monet asiantuntijat siis eivät ole olleet kehityksestä huolissaan, mutta itselläni on kuitenkin tunne, että entä jos kaikki ei siltikään ole kunnossa? Synnytyskokemus ja lapsen joutuminen teho-osastolle olivat kai minulle aikamoinen shokki, josta en kunnolla ole päässyt yli. Lisäksi pojalla on pari viikkoa nuorempi serkku, jonka motorinen kehitys on edennyt supervauhtia, kannattaa päätään jo todella hyvin ja kääntyilee.

Kuulostaako tämän kuvauksen perusteella, että 4kk kontrollissa olisi syytä odottaa synkempää diagnoosia tai lisätutkimuksia? Millaista pään kannatus tässä iässä pitäisi olla, onko normaalia, että pää vielä heilahtelee puolelta toiselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvaus “normaalin alarajoilla” tarkoittaa aivan oikeasti, että tilanne on normaali. Yksittäisellä poikkeavalla löydökselläkään kehitysseurannassa ei yleensä ole merkitystä (poikkeuksena aistit), jos muu kehitys on normaalia. Poikkeavat löydökset on toki vähintäänkin kontrolloitava, mutta useimmiten tällöin mitään ongelmaa ei ole.

On tavallista, että 3-4 kk ikäisen lapsen päänkannatuksessa on hakemista. Erot lasten välillä ovat pääosin yksilöllistä vaihtelua, mutta myös käsittely, asennot jne. vaikuttavat asiaan. Lapsia ei tietystikään tarvitse mitenkään harjoituttaa, normaali kehitys etenee riittävän hyvässä hoidossa ja huolenpidossa omalla painollaan. Tarvittaessa fysioterapeutit antavat käsittelyohjeita ja -ohjausta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.