Söin puoli purkillista kylmää tonnikalaa. Uteliaisuudesta etsin netistä sen jälkeen tietoa, miten tonnikalaa yleensä suositellaan raskausaikana syötäväksi ja järkytyksekseni, mm. Euroopan Unionin alainen elintarvikevirasto suosittelee raskaanaolevia naisia välttämään tonnikalan syöntiä sen sisältämien korkeiden elohopeapitoisuuksien vuoksi. Ko. myrkky voi kuulemma vaurioittaa sikiön aivoja.
Neuroottinen kysymys, mutta oliko tuosta purkillisesta vielä haittaa -etenkin kun söin suoraan purkista ilman kuumentamista? Missä menee riskiraja?
Kiitos!
Raskaana oleville suositellaan kaksi kala-ateriaa viikossa. Kalalajeja pitäisi vaihdella. Ainoastaan iso silakka sekä sisävesikalat, kuten hauki sisältävät niin paljon ympäristömyrkkyjä, että niitä ei suositella ainakaan kovin usein käytettäväksi. Mitään virallista suositusta tonnikalan välttämiseksi ei Suomessa ole. Missään nimessä yhdestä purkillisesta ei voi saada niin paljon elohopeaa, että se sikiötä vaurioittaisi. Sillointällöin käytettynä tonnikala on turvallista käyttää.