Terve.fi

10 kk, eikä konttaa

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi
Julkaistu 2.5.2008

Kysymys:

Pitäisikö olla huolestuntu, kun 10 kk poika ei vielä konttaa eikä pahemmin ryömikkään? Muuten kyllä on liikkuvainen, jalat ja kädet käy ja hetkuttaa itseään joka suuntaan, mutta ei merkkiäkään konttauksesta tai ylös nousemisesta tukea vasten. Istuu tukevasti, mutta ei itse nouse. 10-kk neuvolassa asiasta mainitsin, mutta ei siihen otettu kantaa, muuta kuin kertomalla, että konttaamattomuudella ja varsinkin siihen kuuluvalla käsiliikkeen puuttumisella saattaa olla yhteys lukihäiriöihin yms. Pitäisikö poika viedä fysioterapiaan vai voimmeko itse yrittää innostaa poikaa liikkumaan? Mielenkiintoisia leluja ollaan ripoteltu lähettyville, mutta se saa aikaan vain jalkojen ja käsien heilutusta. Poika tekeen paljon ns. lentoliikettä, olen kuullut, että se ei olisi kovin hyväksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Käsittääkseni ei ole ihan harvinaista, ettei kymmenkuinen vauva konttaa. Osa pikkuisista jättää konttauksen väliin kokonaan. Usein käy niinkin, että vauva lähtee liikkeelle yhtäkkiä, ja parissa päivässä sekä konttaa että ryömii sujuvasti. On hyvä muistaa, että osa lapsista lähtee kävelemään vasta puolitoistavuotiaina, ja niitäkin terveitä lapsia on, jotka kävelevät vasta kahden vuoden iässä.

Ilmeisesti pojan kehitys on kuitenkin edennyt koko ajan? En oikein usko, että häntä tarvitsee enempää innostaa liikkumaan – yleensä lapset kyllä lähtevät liikkeelle, kun haluavat ja kun ovat siihen valmiita.

Jos poika ei lähikuukausina pyri ryömimään tai liikkumaan eteenpäin muulla tavoin ja jos pojan kehitys tuntuu muutenkin hitaalta tai hidastuneelta, kannattanee kuitenkin varata ylimääräinen neuvolalääkäriaika ja ottaa fysioterapia puheeksi. Todennäköisesti fysioterapeutti osaa jo yhden käynnin perusteella arvioida lapsen tilanteen paremmin. Ja jos tilanne vaivaa sinua kovasti eikä neuvolasta tahdo saada fysioterapialähetettä, kannattaisi ehkä mielenrauhankin takia varata aika yksityiselle fysioterapeutille.

En ole kuullut, että lentoliikeistä olisi haittaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.