Terve.fi

Yöherääminen/-syöminen

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi
Julkaistu: 11.12.2009

Kysymys:

Lapsi on vähän reilu 8kk. Hän nukahtaa iltaisin yleensä 19-20 välillä. Iltapalaksi syö puuroa ja joskus maitoa lisäksi, ei aina suostu juomaan. Lapsi nukkuu levottomasti. Herää joka yö ainakin kerran ja viimeistään aamuyöllä on annettava maitoa, jotta saa lapsen nukahtamaan uudestaan. Miten tästä maidon juonnista voisi päästä eroon ja saisi lapsen nukkumaan koko yön heräämättä? Lapsi herää aamulla vaihtelevasti 5-7 välillä. Nukkuu omassa sängyssä vanhempien makuuhuoneessa. Vanhemmat ovat kovin väsyneitä heräilyyn.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aika moni pikkuinen heräilee alle vuoden ikäisenä vielä pari kertaa yössä, ja monesti heräilemiseen on vaikea vaikuttaa, koska usein vauva herää nälän tai pissahädän takia. Suurin osa vauvoista selviää 8kk ikäisenä ruoatta 6–8t, ja sen verran moni vauva yhtäjaksoisesti nukkuukin. Toisaalta on myös vauvoja, joille tulee nälkä nopeammin kuin muille. Ilmeisesti silloin kyse on heidän aineenvaihdunnastaan.

Vanhempien tilannetta on ehkä helpoin parantaa siten, että he rukkaavat nukkumisaikaansa lähemmäs vauvan pisintä, 6–8 tunnin unijaksoa. Käytännössä tämä tarkoittaa useimmiten sitä, että vanhempien on mentävä nukkumaan vauvan kanssa samaan aikaan. Jos vauva ei ole enää rintaruokinnalla, kannattaa ensimmäinen syöttö hoitaa vuorotellen – siten kumpikin vanhempi saa nukuttua täyden yöunen ainakin joka toinen yö.

Tuhdimpi iltapala saattaisi antaa pikkuiselle vieläkin makeammat unet. Kokeilkaa lisätä iltapuuroon vaikka kunnon voinokare – se pitää nälän poissa pidempään. Iltamaidon voisi mielestäni koittaa jättää jo antamatta, koska maidon litkiminen lisää pissaamista, ja se taas saattaa herättää vauvan yöllä.

Myös vauvan kokonaisunimäärää kannattaa tarkkailla. On melko tavallista, että 8kk ikäisen kokonaisunimäärä jää jo jonkin verran alle 14 tunnin. Jos vauva nukkuu vielä kolmet päikkärit, niitä voisi yrittää yhdistää kahdeksi pidemmäksi unirupeamaksi. Toisaalta jos vauvanne nukkuu nyt kahdet lyhyet päikkärit, voisi ne koittaa yhdistää yhdeksi pitkäksi unijaksoksi – aika moni vauva pärjää jo silläkin. Tärkeintä on se, että yöunet ovat selkeästi pisimmät unet ja että viimeisen päiväunen ja yöunille menon välillä on kulunut riittävästi aikaa – silloin vauva on sopivan väsynyt ja valmis nukkumaan kunnon yöunet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.