Terve.fi

Lihasreuma?

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Olen 25-vuotias nainen.150 cm paino 48 kg.Olen kärsinyt toistuvasta pahoivoinnista, poissaolokohtauksista,ihottumasta syksystä 2010 lähtien.Olin tutkimuksissa kaupunginsairaalassa sillä minulla on epäilty aikaisemmin colitis ulcerosaa.Diagnoosia en saanut vaikka oireet ovat samat ja käytän siihen Asacol peräpuikkoa tarvittaessa.Joulukuussa 2010 alkoivat pitkäkestoiset päänsäryt,joihin eivät kipulääkkeet auta.Maaliskuussa 2011 kivut yltyivät niin pahaksi että oli lähettävä keskussairaalaan sillä ilmeni myös puutumista ja silmäoireita.Neurologisella osastolla vierähtikin edestakaisn kuukausi ja sain diagnoosin migreeni,lääkityksenä topimax 75 mg.Migreeni kohtaukset ovat nyt pois mutta kärsin edelleen hyvin pahasta jännityspäänsärystä sekä yläselän lihassäryistä.Osteopaatilla,hierojalla /fysioterapeutilla olen käynyt heti sairaalasta päästyäni jo kaksi kuukautta,mutta mitään suurempaa muutosta ei ole tapahtunut.Jostain syystä lihaksistoni ei anna periksi ollenkaan.Liikunnan puutteesta ei ole kyse,opiskelen musiikkiteatteria ja tanssin päivittäin väh.3 tuntia ja liikun muutenkin.Rakennevikoja osteopaatti ei minusta ole löytänyt äärimmäistä lihas- ja kallonjännistystilaa,joka ei hellitä ollenkaan.Tällä hetkellä myös jos yritän liikkua normaalisti niin että sykkeeni nousisi ns.treenisykkeeseen alkaa ääretön päänsärky.Risolid 10 mg, Prednisolon 5 mg kuukauden lääkekuuri loppui eilen ilman apua.Olen saanut myös yöksi hammaskiskot jotka ovat hiukan parantaneet kallonpohjan lihaksia mutta kipuun ei ole auttanut.Nukun hyvällä patjalla sekä muotoilulla tyynyllä.Päänsärkyni on tasaista aamusta iltaan.Nyt myös sormien ja varpaiden puutumista. Hoitojen aikana kivut helpottavat mutta hoitojen jälkeen alkaa taas kovempi kipu.Alan olla jo hyvin epätoivoinen kivun kanssa sillä tällä hetkellä masennus on taas aika kova ja psykiatri on seuraava hoitava lääkäri.Nyt kun neurologit saivat migreenin hoidettua pois ei heillä ole enää kiinnostusta hoitaa päänsärkyäni enkä enää tiedä minkä lääkärin puoleen kääntyä.Pään magneettikuvassa,aivosähkökäyrässä,selkäydinnesteessä eikä tulehduarvoissa mitään vikaa.Sairaslomalla olen ja haluaisin kuitenkin palata opiskeuihini syksyllä!Olen aikaisemmin kärsinyt vuoden selittämättömistä ranteiden kivusta ja tulehtumisesta sekä poskionteloiden tulehtumisesta.Reumaa on todettu suvussani.Voisiko kyseessä olla autoimmuuni sairaus esimerkiksi lihasreuma?Jos tämä on mahdollista mihin hakeudun apuun?Lääkitys topimax 75 mg, Noritren 10 mg.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä, että pään magneettikuvaus ja EEG olivat normaaleja; aivokasvaimen mahdollisuus on niillä poissuljettu. Löytyi epileptiforminen migreeni, Johon Topimax on auttanut hyvin. Sillä voi olla monenlaisia sivuvaikutuksia, mutta jatkuva päänsärky ei kuulu niihin. Lihasreumasta ei liene kyse, kun kipualue pysyy samana. Lihasjännityspäänsärky on tavallisimpia päänsäryn aiheuttajia. Lämpöhoito, hieronta ja lihasvenytys sekä lihasjäänitystä vähentävät lääkkeet (lihasrelaksantit, esim. Norflex) auttavat tavallisesti yhdessä ainakin vähentämään päänsärkyä. Jos näin ei tapahdu, on syytä jatkoselvittää päänsäryn syytä. Kyllä neurologit ovat kiinnostuneita jatkuvasta päänsärystäkin, kun kerrotte, kuinka paljon se olemista haittaa. Suosittelen, että otatte yhteyttä uudelleen neurologeihin.

Julkaistu: 27.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.