Terve.fi

Hampaiden valkaisu ja vihlonta

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen
Julkaistu: 20.1.2007

Kysymys:

Hei! Olen nyt viikon ajan 2 kertaa päivässä valkaissut hampaitani Denivitin miedolla vetyperoksidigeelillä, ja jonkin verran hampaani ovat jo vaalentuneet. Geelin käyttö on kuitenkin aiheuttanut ikävää vihlontaa ja särkyä muutamassa hampaassa. Onko se normaalia ja kuuluuko vihlonta valkaisuun? Olisiko valkaisu sittenkin turvallisempaa lääkärin tekemänä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hampaiden valkaisun ikävä ja yleinen sivuvaikutus on hampaiden vihlonta. Valkaisuun liittyvä hampaiden vihlominen on kuitenkin ohimenevää. Vastaanotolla tapahtuvassa hampaiden valkaisussa käytetään myös vetyperoksidia tai karbamidioksidia kuten kotivalkaisuissa, mutta voimakkaampina pitoisuuksina, minkä johdosta vastaanotolla tapahtuvan valkaisun tulos on yleensä voimakkaampi. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä voimakkaampi valkaisu sitä todennäköisemmin hampaita vihloo jonkin aikaa. Vastaanotolla tehtävän valkaisun päätteeksi laitetaan hampaiden päälle useasti myös fluorigeeliä vähentämään vihlontaoireita. Vastaanotolla valkaisuja tekevät yleensä suuhygienistit. T. Minna Harmainen, HLL

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.