Terve.fi

Voiko verkkokalvo revetä iskusta

Silmätautien erikoislääkäri

Julkaistu 5.4.2010

Kysymys:

Osaako kukaan kertoa mistä kaikesta verkkokalvon repeäminen voi aiheutua? Sain tennispallon silmääni viikko sitten (pallo iski suoraan silmään, siten etten kerennyt sulkea silmää ennen kuin pallo osui siihen. Ainut onni oli se, että pallo oli ns. harjoituspallo, eikä siten tehnyt niin suurta tuhoa kuin mitä oikea pallo olisi voinut tehdä). Silmä punoitti ja vuoti vettä jonkun aikaa, mutta sen kummempaa kipua ei jälkeenpäin tuntunut. Kuitenkin nyt pari päivää sitten havaitsin ensimmäistä kertaa ajoittaisia, ihmeellisiä välähdyksiä tuossa silmässä – näkökentän laidassa (väh. puolen tunnin välein). Myös nukkumaan mennessä silmä tuntuu pimeässä oudolta. En näe sillä hämärässä samalla tapaa kuin toisella silmällä. Myös jonkinlaista painetta silmässä tuntuu, mutta en tiedä onko se enemmänkin mielikuvitukseni tuotetta.

Varasin äsken lääkäriin ajan, mutta silmälääkäriin pääsen vasta aikaisintaan parin viikon kuluttua vaikka yksityiselle soitinkin. Onko kellään sattunut vastaavaa? Voiko verkkokalvo tai esim. lasiaisen irtauma aiheutua kyseisestä iskusta? Vai syntyykö ne aina pikkuhiljaa? Täytyykö minun ottaa nyt rauhallisesti vai voinko urheilla normaalisti? Välähdyksien aikaväli on myös vähentynyt, mistä se voisi olla merkki? Kiitos kaikille vastuksista jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Luulisin, että sinulle on tullut lasiaisen irtauma iskun seurauksena. Joskus siitä tai vain iskusta seuraa myös verkkokalvon irtauma, joten on hyvä, että olet menossa tarkistuttamaan asian silmälääkärillä. Jos nyt näet hyvin lähelle ja kauas, eikä näkökenttään ole ilmestynyt mitään paikallaan pysyvää vahvaa varjoa, voit odottaa silmälääkäriaikaa rauhassa. Jos näkö nopeasti huononee tai tulee runsasta salamointia ja varjo näkökenttään, mene lääkärille ja lähetteellä silmäklinikkaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.