Terve.fi

Turha leikkausko ?

24.9.2006

Kysymys:

Oireet (tikustelu, puutuminen, kipu, palelu, voimattomuus, kömpelyys, tunnottomuus) alkoivat kyynärpäästä edeten sormiin ja niskaan asti. Pahimmillaan olen valvonut ja itkenyt yöt, kannellen villashaaliin käärittyä jääkylmää, palelevaa ja särkevää kättä kohoasennossa. Kävin läpi diagnisoidun (myös ENMG) rannekanavaleikkauksen 4kk sitten, mutta siinä todettiin ettei syy oireisiin ollut rannekanavassa! Mitään muuta ei ole tutkittu. Mistä edelleen jatkuvat oireet voivat johtua ja mitä ja miten oikein pitäisi tutkia ?

Vastaus:

Hei

Kuvaamasi oireet voisivat aiheutua myös jonkin muun yläraajaa hermottavan hermon pinnetilasta (esim. kaularankaoireyhtymä, TOS-oireyhtymä, ulnarishermon pinnetila). Myös tenniskyynärpääkipu voi säteillä.

Ehdotan, että varaat aluksi ajan omalle lääkärillesi (joko terveyskeskus tai työterveyshuolto). Lääkäri tutkii kaularankasi ja kätesi. Onko kaularangastasi otettu röntgenkuvaa? Joskus lisäselvittelyjä varten tarvitaan uusi ENMG-tutkimus ja mahdollisesti erikoislääkärin konsultaatio.

Jussi Marttila, LL

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.