Terve.fi

4kk vanha vauva nukkuu vatsallaan

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu: 24.10.2010

Kysymys:

Hei! Kysymykseni ei varsinaisesti koske mitään lastentautia, mutta ajattelin, että tämä voisi olla oikea paikka saada luotettavaa tietoa. Eli pian 4kk täyttävä poikamme osaa jo kääntyä vatsalleen ja on alkanut tekemään tätä myös jo unissaan omassa sängyssään. Suositushan on, että vauvat nukutettaisiin selällään tai kyljellään. Onko meidän siis herättävä joka kerta kääntämään lapsi kyljelleen tai selälleen? Mihin nämä vatsallaan nukuttamisen riskit perustuvat? Viime yönä vauva oli taas kääntynyt vatsalleen ja nukkui ilman herätyksiä klo 23-05.30, yleensä herää syömään kaksi kertaa yössä. Nukkuuko hän liian sikeästi vatsallaan ja siksi se on riski? Olisi kiva saada vastaus pian, sillä tämä on vähän stressaavaa öisin miettiä onko vauva enää aamulla hengissä. Kiitos paljon!

Näytä vastaus

Vastaus:

On todettu, että pienten vauvojen vatsallaan nukuttamiseen liittyy suurempi kätkytkuoleman riski kuin selällään nukuttamiseen. Käytännössä vatsallaan nukuttaenkin riski on hyvin pieni, mutta selälläännukuttamisohje vähentää väestötasolla merkittävästi kätkytkuolemia (jotka ovat siis kaiken kaikkiaan hyvin harvinaisia). Todennäköisimmin nukuttamisasennon merkitys liittyy lapsen jäntevyyteen: jos lapsella on jokin synnynnäinen kätkytkuolemalle altistava poikkeavuus (esim. harvinainen rytmihäiriötaipumus), lyhytaikainenkin hapenpuute hengityksen vaikeutuessa voi laukaista ongelman. Tällä logiikalla itse kääntymään pystyvä lapsi ei ole vaarassa vatsallaankaan (pystyy tarvittaessa hyvin vapauttamaan hengitystiensä). Eli käytännössä vauvoja kannattaa nukuttaa selällään, mutta itse kääntyileviä lapsia ei tarvitse erikseen vahtia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.