Terve.fi

Omituista vuotoa - 22585

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja

Laura Merivirta
Julkaistu 14.6.2011

Kysymys:

Otatin kierukan pois vauvahaaveiden vuoksi vajaat kaksi viikkoa sitten ja kuukautiset alkoivat heti kierukan poiston jälkeisenä päivänä ja kestivät mulle tavalliset viisi päivää. Niiden olisi muutenkin pitänyt olla tuolloin, sillä mulla oli jo pari kertaa tullut normaalit kuukautiset kierukasta huolimatta, vaikka yli vuoden olivat tyystin poissa (olikohan sekään normaalia?). Viime viikon tiistai siis oli viimeinen vuotopäivä.

Eilen alkoi mulle täysin vieras ja kummallinen vuoto: kirkasta limaa (ja PALJON), jossa mukana hieman punertavaa, ei kuitenkaan kirkkaan punaista verta. Punaista tulee niin vähän, että vain pyyhkiessä sen huomaa, mutta limaa riittää senkin edestä! Lisäksi alavatsassa oli koko päivän kummallinen “pingotuksen” tunne ja vihlontaa silloin tällöin, mikä on jatkunut tänäänkin. Sen lisäksi olen saanut koko eilisen päivän ja tämän aamun juosta pissalla, voisiko olla jonkinlainen tulehdus (ei kuitenkaan kirvele)? Voisiko siis kierukan poisto aiheuttaa virtsatieinfektion? Ja mistä tuo limainen vuoto, johtuuko vain kierukan poiston jälkeisistä hormonimyllerryksistä vai meinaako mun kroppa taas aloittaa kuukautiset, vain viikko edellisten jälkeen??

Vastaus:

Aika vaikea sanoa suoraan mistä kyseinen limaisuus johtuu, itsekin luettelet mahdollisia syitä. Virtsatieinfektiota ei kierukan poisto aiheuta, mutta huono hygienia voi sen aiheuttaa, aika epätodennäköistä kuitenkin.

Hormonikierukka on vaikuttanut hormonituotantoosi paikallisesti, joten voi hyvinkin olla kyseessä hormonien muuttumisesta johtuva ilmiö. Kuukautisten alkamiseenkaan en oikein usko. Odottele nyt pari kiertoa, jotta näet mitä kehossasi tapahtuu. Jos limainen vuoto vain jatkuu (esim.yli 2 viikkoa) tai tulee muitakin oireita, hakeudu tutkimuksiin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.