Terve.fi

T3-V

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes

Kysymys:

Olen 31-vuotias nainen. Kilpirauhasen vajaatoiminta (Thyroxin 0,1 mg), migreeni (Propral 40 mg x3), refluksi (Zolt 30-60 mg), Ketipinor (25 mg). Tällä hetkellä lisäksi Obsidan Fe -rautakuurilla lievän raudanpuuteanemian vuoksi.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidettu kesäkuusta 2009 saakka. 10.1. kävin verikokeissa syötyäni uutta 0,1 mg:n Thyroxin-annosta 8 viikon ajan. Tulokset olivat TSH 1.05 (0.4-4.5), T4-V 16.2 (10.2-21) ja T3-V 3.5 (3.2-6.5). Jäin miettimään T3-V-arvoa, joka vaikuttaa matalalta. Olen syönyt erilaisia beetasalpaajia migreenin estoon useita vuosia ja syön jatkossakin, sillä ilman niitä kohtauksia on noin 20 kuussa. Törmäsin Lääkelaitoksen sivulla Thyroxinin kohdalla tällaiseen: “Eräät lääkeaineet (ß-salpaajat, kortikosteroidit, amiodaroni) saattavat estää tyroksiinin muuttumista T3:ksi ja vähentää tyroksiinin vaikutuksia. Tällöin seerumin T3- ja TSH-pitoisuudet kertovat yleensä hormonitasapainosta enemmän kuin tyroksiinipitoisuudet.” Samoiten olen lukenut että beetasalpaajat saattavat pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Minulta ei terveyskeskuksessa kuitenkaan ole nähty tarpeelliseksi ottaa T3-V-koetta vaikka olen syönyt isoilla annoksilla beetasalpaajia. Olen ottanut testit yksityisessä labrassa omaan laskuuni. Ensimmäisen kerran otin kyseisen arvon melkein vuosi sitten helmikuussa ja silloin se oli 4.5. Ja nyt siis laskenut lukemaan 3.5. Jos kerran beetasalpaajat vaikuttavat tyroksiinin muuntoon ja T3-pitoisuus kertoo hormonitasapainosta enemmän kuin T4, niin eikö sitä silloin pitäisi myös säännöllisesti seurata?

Olen myös käyttänyt happosalpaajia useita vuosia ja joudun käyttämään niitä lopun elämääni ellen mene fundoplikaatioon. Happosalpaajat voivat myös haitata tyroksiinin vaikutusta ja olen siksi pyrkinyt ottamaan ne eri aikaan tyroksiinin kanssa.

Onko T3-V arvoni sellainen että se viittaisi mahdollisesti siihen että T4:n muunto T3:ksi ei toimi? Ja jos on niin mitä sille voi tehdä? Beetasalpaajia kun en missään nimessä voi lopettaa. Pitäisikö Thyroxinin rinnalle harkita Liothyronia? Jäänkö seuraamaan tilannetta ja sitä mihin suuntaan T3-V jatkossa menee vai miten asiaan pitäisi suhtautua? Kaikki muut labra-arvot olivat kunnossa (PVK+T, ALAT, GT, AFOS, Amyl, Krea, La, Ferrit, B12-Vit). Avustanne kiittäen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Kiitokset erittäin mielenkiintoisesta kysymyksestä.Olet perehtynyt asiaan huolella.

Todellakin on niin että solutasolla T3 on vaikuttva hormooni ja kuvastaa paremmin tasapainoa. Beetsalpaajat saattvat vaikuttaa tähän prosessiin.

Mielstäni T# tasoa tulisi tpauksessa seurata tiiviimmin. Varsinkaan jos et voi migreenin vuoksi jättää niitä poiskaan.

Yksi mahdollisuus olisi nostaa Throxin lääkitystä esim 25-50% ja tutkia arvo 8 viikon kuluttua nostosta.

On olemassa yöskin eläimistä eristettyä puhdasta T3 (armour) joka on erityislupavalmiste. Eikä korvattavakaan (ainakaan vuosi sitten).

Kokeilisin aluksi Thyroxin annostuksen nostamista ja sen vaikutusta T3 tasoihin ja vointiin.

Ystävällisin terveisin

Jari Remes,LT Sisätautien erikoislääkäri Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Yksityislääkäri, Suomen Terveystalo

Julkaistu: 11.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.