Terve.fi

Sjögrenin syndrooma ja lymfooma

sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri

Pekka Vuotikka
Julkaistu 15.6.2010

Kysymys:

Olen 55-vuotias nainen ja minulla todettiin työterveyshuollon kautta Sjögrenin syndrooma 4 vuotta sitten. Oireiluna on lähinnä silmien kuivuus ja joudun juomaan usein kuivan suun takia. Ajoittain sylkirauhaset turpoilevat. Niveloireita on vähän. Sain aikoinaan Reumaliiton Reuma-aapisen jutun Sjögrenistä ja tekstin keskialueelta aina pistää silmään muistutus lymfoomasta. Asia alkaa jo huolestuttaa ja en ole saanut kunnon vastausta miten tämän suhteen tulisi toimia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sjögrenin syndroomaan liittyy suurentunut riski sairastua imusolmukesyöpään eli lymfoomaan, perusväestöön verrattuna ja riski on moninkertainen. Käytännössä kuitenkin lymfoomia ilmaantuu hyvin harvoin eli käytännössä riski on pieni. Sjögren-potilaan on hyvä käydä vastaanotolla pari kertaa vuodessa ja tuolloin kliinisen tutkimuksen myötä arvioidaan tilanne. Riski on suurempi, jos oireet ovat laaja-alaiset ja sairaus kovinkin aktiivinen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.