Terve.fi

Sjögrenin syndrooma ja hampaiden reikiintyminen

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen
Julkaistu 18.3.2008

Kysymys:

Olen kolmekymppinen nainen. Minulla todettiin Sjögrenin syndrooma pari vuotta sitten. Käyn säännöllisesti hammastarkastuksissa. Nyt minulle on kuitenkin alkanut tulla hampaisiin ienrajoihin paljon reikiä. Hammaslääkärini sanoi niiden johtuvan kuivasta suusta. Miten voin ehkäistä reikiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sjögrenin syndrooma on reumatauteihin kuuluva autoimmuunisairaus, jossa syljeneritys ja myös silmän kyynelnesteen eritys ovat merkittävästi alentuneet, minkä takia suu ja silmät ovat kuivat. Suosittelen kostuttamaan suuta runsaasti vedellä, käyttämään keinosylkeä ja öisin suun limakalvoille ruokaöljyä, lisäksi käyttämään ksylitoli-, fluori- ja kalkkivalmisteita. Oikeanlaista ruokavaliota ja hyvää suuhygieniaa ei voi korostaa liikaa karieksen ehkäisyssä. Säännölliset hammaslääkärissäkäynnit ovat Sjögrenin syndrooman hoidossa tärkeässä asemassa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.