Terve.fi

Sammuminen vs. nukkuminen

Sammuminen vs. nukkuminen

Kari Kristeri

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Kari Kristeri

Kysymys:

Esimerkki tilanne: Tulen väsyneenä pitkän ja fyysisen työpäivän jälkeen kotiin, otan pienet ‘perseet’ ja sammun. Herään usean tunnin kuluttua, hetken pällistelen ja nukahdan ehkä uudelleen mutta herättyäni olen edelleen väsynyt, vaikkakin pää on jo selvinnyt. Voisitko selittää millä tavoin erilailla ihmiskeho käyttäytyy ns. sammumisessa verrattuna kunnon uneen? Mitkä ovat erot fyysisessä rentoutumisessa? Entä henkisessä levossa? Liika alkoholi on pahasta, sen jo tiedän, siihen ei tarvitse paneutua. Kiitos.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei vaan ja kiitos kysymyksstäsi. Normaali uni noudattaa tiettyä rakennetta, jossa REM uni ja syvän unen vaiheet vaihtelevat ja sitten niiden osuus aamua kohden muuttuu johtaen lopulta heräämiseen virkeänä. Palautumiselle on tärkeätä se, että unen " rakenne " on oikea.

Alkoholimyrkytyksessä, jota sammumisellasi tarkoitat, toki tajunnan taso laskee ja sivusta katsojan mielestä tilasi voi muistuttaa nukkumista. Kuitenkin olet alkoholin vaikutuksen alainen siten, että hermone normaali toiminta on häiriytynyt ja tämä häiriötila ei korjaannu vielä seuraavanakaan päivänä kokonaan. Alkoholi häiritsee myös normaalin unen rakennetta. Edelleen herätyäsi kärsit alkohlin metaboliatuotteiden aiheuttamasta pahasta olosta ja todellakaan et ole virkistynyt ja levännyt, niinkuin kerrot.

Vaikka kerrot tietäväsi, että alkoholi on pahasta ja neuvot minua olemaan siihen puuttumatta, haluan kuitenkin esittää huolestuneisuutesi siitä, että tiedät alkoholin vaarat ja käytät sitä silti itsellesi vahingollisella tavalla. Yleensä tällöin on kyse hoitoa vaativasta riippuvuudesta.

Julkaistu: 10.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.