Terve.fi

purentavirhe

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen
Julkaistu 17.12.2007

Kysymys:

Hei!

Minulle on tehty purentakisko noin. 5 vuotta sitten, tunsin sen silloin hankalaksi laittaa suuhun jotenka sen käyttäminen jäi pikku hiljaa pois, nyt haluaisin alkaa käyttämään sitä säännöllisesti mutta koen, että se on tiukka, enkä muista mitenkä sitä pitää hoitaa päivisin kun se ei ole käytössä? muistikuvani on, että se pitäisi pitää kosteana paperin sisällä omassa laatikossa? leukani kipeytyy herkästi ja välillä syödessä leukani väsyvät ja niska hartia seudut ovat jumissa johtuuko se purentavirheestä?

Ystävällisin terveisin Pirjo

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Purentakisko tulee päivisin pitää kuivassa esimerkiksi omassa rasiassaan. Kiskoon tarttuu yöllisen käytön aikana suun bakteereita, koska öisin syljen suuta huuhteleva vaikutus on vähäisintä. Jos kisko on vielä päivätkin kosteassa, muuttuu se varsinaiseksi bakteeripesäksi. Purentakisko on hyvä puhdistaa hammasharjalla ja astianpesuaineella päivittäin. Puhdistukseen ei tule käyttää hammastahnaa, koska tahna tekee kiskon huokoisemmaksi, jolloin suun bakteerit tarttuvat siihen huomattavasti tiukemmin ja kiskon käyttöikä lyhenee. Kisko tulisi parin viikon välein “syväpuhdistaa” hammasproteesien käyttöön tarkoitetulla aineella.

Kuvaamiesi oireiden perusteella on mahdotonta sanoa johtuvatko oireesi purentavirheestä vaiko jostain muusta syystä. Jos koet oireesi elämänlaatua hankaloittavina, suosittelen varaamaan ajan hammaslääkärille tarkempia tutkimuksia varten. Purentakiskon purenta ja istuvuus tulisi myös tarkistaa ennen kiskon uudelleen käyttöönottoa hammaslääkärissä, sillä sopimattomasta kiskosta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Minna Harmainen, hammaslääketieteen lisensiaatti

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.