Terve.fi

Osteoporoosi seuranta?

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka
Julkaistu 10.3.2011

Kysymys:

Olen 60-vuotias nainen. Minulla on murtunut kumpikin ranne eri kolaroinneissa. Ensimmäinen murtuma tuli, kun kaaduin liukkaalla kadulla. Toinen murtui polkupyöräkolarissa, jolloin murtui myös poskiluu ja hammas halkesi ja sain aivotärähdyksen. Pyöräilykypäräkään ei suojannut, kun lensin ohjaussarven yli kasvoilleni jäiseen pyörätiehen. Selässäni on myös rappeumia ja olen työkyvyttömyyseläkkeellä. Murtumat parantuivat hyvin. Kävin luuston mittauksissa, jossa todettiin alkavaa osteoporoosia. Pitääkö asiaa jotenkin jatkossa seurata vai riittääkö D-vitamiinin ja kalkin syönti? Vastauksesta kiittäen “Matalalla lentävä mummu”

Näytä vastaus

Vastaus:

mielestäni kalkki-d-vitamiini lisä riittää “lääkityksesksi” osteoporoosilääkitystä et tarvitse. luuntiheys mittaus “dexa” ei ole erityisen tarkka, joten en usko että sitä kannattaa uusia.

osteoporoosissa luut murtuvat pienellä vamma-energialla, esim ranne vääntyessä, sinulla molemmat murtumat ovat syntyneet kunnon kaatumisen seurauksena ja jos tilanne pysyy ennallaan, en huolehtisi turhia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.