Terve.fi

Osteopenia - 34921

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka
Julkaistu 16.3.2011

Kysymys:

Olen 23-vuotias nainen ja minulla on ollut lapsuudessa rannemurtuma ja pari vuotta sitten nilkkani meni poikki, kun kaaduin polkupyörällä. Luuntiheysmittauksessa minulla todettiin osteopenia lannerangan alueella, jossa luuntiheys oli 80 prosenttia iänmukaisesta. Hoidoksi määrättiin D-vitamiinilisä. Osteopenian syyksi epäillään matalaa estrogeenitasoani, jota olen nyt pyrkinyt nostamaan lisäämällä aiemmin ehkä liian rankkaan liikuntaohjelmaani pari lepopäivää viikossa. Kuinka paljon luuntiheys voi kasvaa vuodessa? Onko minun vielä mahdollista saavuttaa yhtä vahvaa luustoa, kuin se ikäisilläni keskimäärin on? Voiko luuntiheys enää lisääntyä 30 ikävuoden jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

terve luuntiheytesi voi kasvaa ja palautua normaaliksi. yleensä luuntiheys ei merkittävästi kasva yli 30v iässä.

ilmeisesti sinulle on tehty DEXA-mittaus, joka ei ole eritysen tarkka luuntiheyden mittari. nilkkamurtumasi on johtunut vammasta eikä alentuneesta luuntiheydestä. en olisi sinuna hirvittävän huolestunut asiasta. d-vitaamiini ja kalkki lisää on syytä kuitenkin jatkaa. syö terveelisesti ja liiku maltilla. jos estrogeenitasosi on erityisen matala käy gynekologin juttusilla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.