Terve.fi

Nielurisa

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall
Julkaistu 25.6.2009

Kysymys:

Hei,

Olen 35-vuotias nainen. Toinen nielurisani on ollut isompi kuin toinen jo niin kauan kuin muistan eli alta parikymppisestä asti. Nielirisa ei ole mitenkään erityisen suuri; tulee ulospäin nielun reunasta ehkä noin v 0,5-0,8cm cm verran, ei kuitenkaan lähellekään nielun keskikohtaa. Kukaan lääkäri ei ole asiasta ikinä mitään maininnut, mutta itseäni asia välillä askarruttaa. Mikä yleensä on normaali risan koko? Voiko koko vaihdella samalla henkilölläkin? Voiko risa olla jäänne nuorempana usein sairastetuista angiinoista? Voiko kyse olla kasvaimesta? (tosin luulisi, että jotakin olisi jo tapahtunut näiden vuosien aikana. Risa näyttää ihan normaalilta, ainoa tuo “leivä pullotus” nielun reunasta.

Kommenttiasi odotellen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Nielun kattorisa eli kitarisa katoaa yleensä täysin kouluikäisiltä ja se ei pienemmilläkään yleensä näy ilman peilitutkimusta suun kautta. Lakikaarien välistä pilkottavat nielurisatkin ovat tärkeitä lapsuusiässä immuunipuolustuksen kehittyessä. Toisilla ne pienenevät käytännössä näkymättömiksi teini-iässä ja toisilla jäävät hieman suuremmiksi ja pilkottavat näkyvissä vielä aikuisinakin. Pieni puoliero ei ole epätavallista ja oletettavasti sairastettujen infektioiden määrä ja laatu myös tähän nielurisojen kokoon vaikuttavat. Nielurisojen kasvain on yleensä lymfooma eli imusolmukesyöpä, mikä on erittäin harvinainen. Lisäksi sekä hyvän- että pahanlaatuisille kasvaimille on ominaista (nimensä mukaisesti) se, että ne jatkuvasti suurenevat – siis saman kokoisena pysyvä suurikin nielurisa on normaali. Sinulla ei siis ole syytä huoleen! Ystävällisin terveisin, Ari Rosenvall

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.