Pirkko Räsänen
professori, psykiatrian erikoislääkäri

Kysymys:
Kirjoitin sinulle täälä viikolla syrjäytyneestä läheisestäni (kysymys 3890110). Onko mahdollista, että hänellä voisi olla skitsofrenia? Hän on siis todella syrjäänvetäytynyt eikä halua olla läheistensä tai muidenkaan kanssa yhtään tekemisissä tai se tapahtuu ainakin todella vaivalloisesti. Hän myös puhuu vähän jäykästi ja ahdistuneen oloisesti. Todella epävarma itsestään. Hän menestyi todella hyvin koulussa. Olen tavannut skitsofreenikkoja, jotka jankkaavat todella paljon asioita ja tekevät pakkoliikkeitä, mutta läheiselläni ei ole näitä oireita. Unohdin edellisessä vastauksessani kertoa, että hän on parikymppinen. Olisiko terveyskeskus ensimmäinen paikka johon ottaa yhteyttä? Kiitos todella paljon jos jaksat vastata tähänkin kysymykseen.
Vastaus:
Skitsofreniaa ei voi epäillä ilman lääkärin huolellista tutkimusta, joten en voi ottaa tuohon kantaa, mutta siihen kyllä, että tilanne on huolestuttava ja vaatii hoitoa. Jos kotikunnan terveyskeskuksessa on mielenterveystoimisto, niin se on järkevin paikka mennä ensin. Jos ei, niin sitten vaikka ensin terveyskeskuslääkärille ja pyytää sieltä lähete psykiatrian erikoislääkärin tutkimukseen. Nuorten neuvola ei ota täysi-ikäisiä asiakkaaksi, joten aikuispsykiatrian palvelut on nyt käytössä kun on yli 18v.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.