Terve.fi

Minulla todettiin maksakirroosi. Mitä kirroosiaste merkitsee?

Minulla todettiin maksakirroosi. Mitä kirroosiaste merkitsee?

Jari Remes

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes

Kysymys:

Hei, minua huolestuttaa, kun minulla todettu maksakirroosi 44-vuotiaana. Minulla todetiin viime vuonna kesäkuussa maksapalassa kirroosi. Kirroosiaste on aika korkea 3/4.

Olen ollut kokeessa Kuopiossa Kysissä. Ei oikein lääkäri sanonut että millä astella liikutaan kun kirroosi aste 3/4. Sen vaan sanoi, että alkoholia ei saa ottaa yhtään.

Muuten arvot ovat viime vuodesta laskeneet Hb 133, MCV 90, TROMB 226, LEUK 4 .6 crp 7 diffi normi, INR 1.4 NATRIUM 141, kalium 3.8 Krea 59 Alat 45 Afos 50 cdt matala 1.2 alb 36 igA 4.61 TRANSAMINAASIT NORMAALIT iNR OLI LIEVÄSTI POIKKEAVA ONKO MITÄÄN SYYTÄ. Minulla diagnoosi, että potilaalla alkoholimaksakirroosi 3/4. Mene gastroskopiaan toukokuussa.

Haluaisin tietää että mitä tuo kirrooosiaste merkitsee? Onko maksastani tuhoutunut ja kuinka paljon?

Kuitenkin olosuhteisiin nähden voin ihan hyvin, jonain päivänä ehkä on vähän väsynyt, toisena taas ei. Kaikki oireet mitä minulla oli viime vuonna ovat hävinneet.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitokset mielenkiitoisesta kysymyksestä

Todellakin sinulla on pitkälle edennyt maksakirroosi, joka on todettu näytepalasta mikroskopoimalla. Nyrkkisääntönä on se että potilas tulee toimeen vielä kun 10% maksasta on toimivaa kudosta. Maksakirroosi etenee vääjämättömästi, joskin yksillöllisiä eroja on kuinka nopeasti. On erityisen tärkeää ette käytä alkoholia yhtään, etkä lääkkeitä jotka rasittavat maksaa, muutoin kirroosi etenee vauhdikkaammin.

Maksa-arvosi ovat normaalit, mikä on hyvä asia. Se merkitsee sitä että solujen tuhoutumisvauhti on hidas. Kun kirroosi on edennyt loppuunsa arvot tipahtavat alle raja-arvojen, koska ei ole enää kudosta, soluja jäljellä, joista maksa-entsyymejä enää liukenisi. Myös hepatooman riski eli maksasyövän riski on sinulla monikymmenkertainen verrattuna terve maksaisiin ihmisiin.

INR arvo kuvastaa epäsuorasti maksan kykyä tuottaa hyytymistekijöitä verenkiertoon, se sinulla on lievästi kohonnut eli vioittunut.Verenvuotovaara ei kuitenkaan ole merkittävissä määrin lisääntynyt. Koska porttilaskimon paine on kirroosissa noussut pyrkii veri kiertämään erikautta perille.

Gastroskopiassa katsotaankiin onko sinulla ruokatorven laskimolaajentumia tämän seurauksena. Laajentumat voivat revetä jolloin tulee hengenvaarallinen verensyöksy. Niitä voidaan hoitaa etukäteen skleroterapialla.

Tulevaisuutesi kannalta maksansiirto tullenee kysymykseen kun maksan toiminta alkaa hiipumaan.

Tarvitset hyvää ja asiantutevaa lääkärisuhdetta sairautesi hoitamisessa ja seurannassa.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes,

LT Sisätautien erikoislääkäri

Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri

Tikkurilan terveysasema

Terveystalo Vantaan yksiköt

Julkaistu: 7.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.