Terve.fi

Maitohampaat lähdössä

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen
Julkaistu 19.12.2007

Kysymys:

Hei! 7-vuotiaalta tytöltämme lähti muutama viikko sitten ensimmäinen maitohammas irti alaleuasta. Nyt on alkanut pysyvä hammas tulla esille, mutta se on lähes poikittain, kun maitohampaan jättämä kolo on niin pieni. Voiko tehdä mitään, että muut hampaat eivät kasvaisi miten sattuu? Vaikuttaisiko, jos viereisiä maitohampaita poistettaisiin ja tilaa tulisi enemmän? Voivatko hampaat mennä vinoon siitä, kun lapsi itse nitkuttelee hammasta irti? Onko hampaiden vinous perinnöllistä? Suvussamme on paljon vinohampaisia. Jos hampaita joudutaan oikomaan, niin onko tulos pysyvä, vai liikkuvatko ne myöhemmin takaisin entisille paikoilleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Useasti pysyvät hampaat puhkeavat suuhun hyvinkin vinoon, mutta leukojen kasvaessa joka suunnassa hampaat usein myös oikenevat, kun niille tulee enemmän tilaa hammasrivistössä. Pysyvät hampaat eivät puhkea sen takia vinoon, että lapsi itse nitkuttelee maitohampaita irti. Ahtaus on perinnöllistä. Hammaslääkärin tekemässä vuositarkastuksessa arvioidaan aina myös lapsen oikomishoidon tarve. Jos lapsenne ahtaus katsotaan olevan riittävän paha, hän hampaansa oijotaan kuntasektorilla niin halutessanne. Jos purentavirheen katsotaan olevan lähinnä esteettinen eikä purennallinen, ei oikomishoitoa tehdä kuntasektorilla vaan silloin voitte hakeutua yksityissektorille oijotuttamaan hampaat niin halutessanne. Oikomishoidon jälkeen voi tapahtua hampaiden palautumista, mutta palautuminenkin riippuu useasta tekijästä eikä mitään yhtäpitävää totuutta tässäkään asiassa ole. Yleisesti voidaan sanoa, että lapsena tehtävillä oikomishoidoilla saavutetaan yleensä erittäin hyviä ja kestäviä tuloksia. Suosittelen kysymään lapsenne hammaslääkäriltä hänen näkemystään lapsenne oikomishoidon tarpeesta.

Minna Harmainen, hammaslääketieteen lisensiaatti

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.