Terve.fi

Mahahaava ja vatsan vähähappoisuus

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes

Kysymys:

Olen sama 34-vuotias ahdistuksesta kärsivä nainen, joka kysyi pelkojensa vuoksi ahdistuksen vaikutuksesta mahahaavaan. Antamasi vastaus helpotti oloani valtavasti ja pelkoni hälveni. Olin jo pääsemässä mielenrauhaan kiinni, kun yllättäen muistin, mitä olin paljon aiemmin lukenut erään Yhdysvaltalaisen tohtorin sivulta etsiessäni apua mahahaavaan liittyviin kysymyksiini. Valitettavasti sivulla esitetty väittämä synnytti uuden entistäkin voimakkaamman pelon vatsahaavaani liittyen, sillä tietoni eivät riitä sen todenmukaisuuden kyseenalaistamiseen.

Sivuilla väitettiin, että vatsahapon puutekin voisi johtaa haavaumien syntyyn. Väittämän mukaan vatsan limakalvo ei kykenisi tuottamaan riittävästi suojelevaa limaa jos mahanesteen pH nousee pysyvästi yli 2,5 jolloin vatsan seinämä tulisi alttiiksi uusille mahahaavoille. Onko tiedossa tapauksia joissa näin olisi oikeasti tapahtunut, tai muuta tieteellistä aineistoa, tutkimuksia tms. jonka perusteella tämän voisi olettaa pitävän paikkansa? Onko minulla siis oikeaa syytä pelätä vatsahaavani paranemisen puolesta, siitä huolimatta (tai peräti sen vuoksi) että syön tehokkaita vatsahapon estäjiä (Zolt 30mg) lääkärin ohjeiden mukaisesti? Helikobakteeria ei kokeissa löytynyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä,

Kysymyksesi on varsin tuttu teoria aiheesta jo muutaman kymmenen vuoden takaa. Joillakin ihmisillä on luonnostaa ns hapoton maha ja todellakin silloin on vaara saada mahahaavoja.

Käyttämäsi mahalääke Zolt (vaikuttava aine lansopratsoli) kuuluu ns protonipumppusalpaajiin, estäen mahalaukun limakalvon soluja tuottamasta suolahappoa, nostaen sisällön pH:n lähelle neutraalia. Tällä tavalla annetaan ns rauha mahalaukun limakalvolle parantumiseen, koska syövyttävää hapanta nestettä ei väliaikaisesti ole. Lääkityksen loputtua on limakalvo ja haava ehtineet parantua, ja silloin se kestää normaaliksi palautuvaa mahan hapanta pH:ta.

Lääkitys on ollut jo useamman kymmenen vuoden käytössä miljoonilla potilailla, ja aikoinaan mullisti koko mahahaavan hoidon. Lisäksi kuolleisuus ja leikkaustarve mahahaavaan ovat romahtaneet. Joten tätä näkökulmaa vasten voit olla huolehti ja käyttää Sinulle antamasi lääkitys lääkärisi ohjeiden mukaisesti.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes Lääketieteen tohtori Sisätautien erikoislääkäri Yleislääketieteen erikoislääkäri Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri Suomen Terveystalo Oy/Tikkurilan ja Järvenpään yksiköt

Julkaistu: 22.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.