Terve.fi

Luustontiheysmittaukseen

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka
Julkaistu: 8.3.2011

Kysymys:

Hei. Olen 56-vuotias nainen. En ole liikkunut kovinkaan paljon aikaisemmin ja painoakin on kertynyt muutama kilo liikaa. Ranteeni murtui viisi vuotta sitten hiihtäessä. Nyt olen aloittanut jumpan ja mietinkin pitäisikö minun olla huolissani luustostani, koska en käytä maitoa, en ole liikkunut paljoa ja äitini sai lonkkamurtuman noin 70 vuoden iässä. Kannattako luustontiheysmittaukseen mennä?

Näytä vastaus

Vastaus:

En usko, että ensimmäisenä kannattaa luustotiheyttä mitata. Suosittelen, että otat käyttöön kalkki+D-vitamiini -valmisteen, lisäät pikkuhiljaa liikuntaa ja laihdutat hiljalleen kohti ihannepainoasi. Luuntiheysmittaus ei vähennä murtumariskiäsi eikä sinulla näiden tietojen perusteella ole arvioni mukaan osteoporoosia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.