Terve.fi

Lihaskrampit etureisissä

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 3.7.2007

Kysymys:

Olen 36-vuotias mies, pituus 174 cm, paino 85 kg. Oireina ovat kovat krampit etureisissä, jotka ilmenevät kevyen kävelyn aikana, etenkin alamäessä. Oireilu alkoi keväällä 2006, jolloin aloitin keväällä (työmatka)pyöräilyn. Krampit ilmenivät, kun liikunnassa pari päivää taukoa. Aiemmin ollut aktiivinen pyöräilijä, 50-200 km/pv kesäaikaan. 2006 kesällä krampit ja kivut kasvoivat ja Meilahdessa mitattiin CK -arvoiksi noin 3000, 2 viikkoa liikunnan lopettamisen jälkeen. 2 kk tästä (ilman liikuntaa), CK viitealueella. Nyt uusia oireita erittäin kevyen pyöräilyn jälkeen (25 km, 2 tunnissa). Viisi päivää suorituksesta lihaskrampit alkoivat. 2 viikkoa suorituksesta CK-arvo 700. Nyt krampit vaivaavat jo lyhyellä kävelyllä (1 km), vaikka muu liikunta on jäänyt, joka on heijastunut painon kasvamisena. Arastelen kuitenkin liikuntaa, ettei kohonneilla CK arvoilla tule muita vaurioita. Nestettä, magnesiumia, lihashuoltoa ja muita tavallisia neuvoja olen pyrkinyt erittäin tarkasti noudattamaan, mutta mistään näistä ei ole apua. Tausta: Vuonna 2001 diagnosoitu PNH-tauti, joka aiheutti ennen diagnoosia laskimotukoksen maksaan. Minulla on siis Budd-Chiarin syndrooma. PNH tauti ollut vuosia vakaassa tilassa ja kaikki PVK arvot ovat viitealueilla tai lähellä. ALAT / ASAT arvot lievästi koholla ja tuloksissa näkyy myös punasolujen normaalia nopeampi hajoaminen. Esim. hemoglobiini on kuitenkin 130 tasolla, joka on verraten hyvä. Maksan puolella on jonkin verran tukkoisuutta, mutta kaiken kaikkiaan tilanne on vakaa, eikä mitään erityisiä toimenpiteitä ole suunnitteilla. Ruokatorvessa on kuitenkin kohtuullisen selviä laskimolaajentumia (taso 3 muistaakseni), joiden ligaatiota ollaan harkittu syksyllä. Lääkityksenä on ollut vuodesta 2001 alkaen: Klexane 30 ml (100mg/ml) kahdesti päivässä, Propral 40 mg kahdesti. Tämän lisäksi Calcipos-D edelleen. Lisämagnesiumia olen nauttinut jonkin kerran n. 6 kk kerrallaan.
Näytä vastaus

Vastaus:

Krampit liittyvät todennäköisesti kohonneeseen CK-aktiivisuuteen. CK-lihasentsyymi voi kohota kovan fyysisen rasituksen yhteydessä, normaalisti ei lievän. Se voi nousta myös lihastulehduksissa, lihasrappeumataudeissa ja lihassolujen hajoamisen yhteydessä eli rabdomyolyysissä. Joskus lihasoireita voi ilmetä kolesterolitasoa alentavan statiinilääkityksen yhteydessä. Teidän tapauksessanne tuskin on kyse lihasrappeumasta tai rabdomyolyysistä. Perussairauteen PNH liittyy kohtauksittain punasolujen hajoamista eli hemolyysiä ja hemoglobiinin erittymistä virtsaan. Hemolyysivaiheeseen voi liittyä erilaisia kiputiloja ja laskimotukoksia. Ei ole poissuljettua, etteivätkö CK-aktiivisuus ja lihaskrampit olisi yhteydessä PNH:aan. Hyvä on konsultoida hematologia tilanteesta ja välttää kovaa rasitusta, joka sisänsä voi laukaista hemolyysikohtauksen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.