Terve.fi

Lapsen koulu kärsii sosiaalisten tilanteiden pelon vuoksi

professori, psykiatrian erikoislääkäri

Pirkko Räsänen

Kysymys:

Lukiolainen lapseni on alkanut koulupinnaamaan. Koululääkärissä syyksi paljastui se, että lähes joka kurssilla joutuu pitämään esitelmän luokan edessä. Opettaja ei usko, että lapseni ei ole laiska, vaan yliujo. Nyt hän aikoo lopettaa lukion. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sosiaalisten tilanteiden pelko voi puhjeta jo lapsena, ja vaikuttaa vakavasti lapsen tai nuoren koulunkäyntiin. Opettajien on hankala tunnistaa tästä sairaudesta kärsivä oppilas, koska yleensä hän on kiltti, huomaamaton eikä häiritse opetusta. Ongelma voi tulla esille vasta, kun oppilaalta edellytetään esiintymistä, jolloin hän arvostelun pelossa joutuu paniikkiin. Nyt on heti palaverin paikka yhdessä opettajan ja koululääkärin kanssa. Hoidon voisi aloittaa parhaiten Nuorten neuvolassa.

Julkaistu: 10.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.