Terve.fi

Läppävika ja raskaus

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Aarno Yliselä
Julkaistu 15.1.2012

Kysymys:

Olen 27-vuotias hoikka nainen, jolla on mitraaliprolapsi ja siihen liittyvä lievä vuoto (diagnoosi 134.1 Insuff. valvae mitralis levis cum prolapsus. Tämä löydös tehtiin n. 20 vuotta sitten, eikä tilanteessa ole tänä aikana tapahtunut muutoksia.

Viimekertaisen kontrollikäynnin arvio: ”Sydämestä kuuluu apeksista barlowin tyyppistä sivuääntä, matalataajuinen systolinen sivuääni. LV 47/32, septum 6 mm, takaseinämä 8 mm, ejektiofraktio 60 %. Aortta 32 mm, vasen eteinen 32 mm, aorttaläppä kolmekuspinen ja pitävä. Mitraaliläpän molemmat purjeet notkahtavat eteiseen päin ja todetaan niin kuin aikaisemminkin loppusystolinen vuoto, PISA 6 mm, EROa saadaan 26cm2. Oikea puoli normaalikokoinen, RV/RA-gradientti 22 mmHg. Verenpaine 102/60 mmHg."

Kontrollikäynneillä keskussairaalassa olen käynyt 2-3 v. välein. Muuten olen terve, ja ollut aina hyvävointinen ja -kuntoinen. Eteislisälyöntejä ja nopealyöntisyyttä on välillä, etenkin kuukautiskierron keskivaiheilla ja stressiin liittyen. Mitään lääkkeitä en käytä.

Kysymykseni liittyy mahdolliseen perheen perustamiseen tulevaisuudessa: Aiheutuisiko läppäviastani raskauteen ja synnytykseen jotain erityisiä riskejä itselleni tai lapselle? Onko todennäköistä, että läppävika esim. pahentuisi raskaudesta/synnytyksestä johtuen? Antibioottiprofylaksia varmaan ainakin olisi aiheellinen synnytyksen yhteydessä, kun olen sitä käyttänyt hammaslääkärikäynneilläkin?

Vastaus:

Arvoisa kysyjä, kuvauksesta päätellen kyseessä on lieväasteinen, sydämen normalia toimintaa häiritsemätön “valuvika”. Se, että epäedullista kehitystä ei 20:ssa vuodessa ole tapahtunut, vahvistaa tämän. Raskaus aiheuttaa tosin melkoisen kuormituksen verenkiertoelimistölle ja siksipä onkin pyritty arvioimaan raskauden aiheuttamaa vaaraa erilaisissa sydänsairauksissa. Hiippaläpän prolapsi, mihin liittyy vain lievä läppävuoto ja vasen kammio on normaaali, kuten ultraänitutkimuksessa Sinun kohdallasi on todettu, sijoitetaan pienen vaaran ryhmään. Kun lisäksi fyysinen suorituskyky on hyvä, raskauden voidaan arvioida olevan hyvin siedetty niin äidin kuin sikiönkin näkökulmasta. Läppävian paheneminen raskauden tai synnytyksen seurauksena on hyvin epätodennäköistä.

Meillä ollaan kuitenkin tarkkoja myös vähäisen riskin kyseessäollen. Raskausajan seuranta neuvolassa tulee sisältämään kohdallasi sydänlääkärin konsultaation ja sydämen ultraääniseurannan. Voit siis turvallisin mielin suunnitella perheenlisäystä. Tuoreimpien linjausten mukaan antibiootti- eli endokardiittiprofylaksiaa ei, etenkin jos synnytys on normaali alatiesynnytys, tarvita. Kuitenkin käytännöt vaihtelevat ja asia kannattaa ottaa esille, kun se ajankohtaiseksi tulee.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.