Terve.fi

Lamaantuminen

professori, psykiatrian erikoislääkäri

Pirkko Räsänen

Kysymys:

Olen nelikymminen nainen. Olen kärsinyt ikäni nolaamisen, hylkäämisen ja erilaisuuden pelosta. Ryhmissä oman paikan löytyminen on aina ollut vaikeaa, miltei mahdotonta. Alkutilannetta en yleensä jännitä, kun kukaan ei tunne minua, ja ulkonäön puolesta minusta ei voisi tietää että olen mitenkään erilainen. aina uusissa tilanteissa odotan, että ehkä tällä kertaa pystyn kokemaan olevani tasavertainen, samanlainen kuin muut. Mutta jos ryhmä on niin pitkäaikainen, että ihmiset joutuvat oikeasti tutustumaan toisiinsa, ahdistus alkaa nousta sisältä päin, ja siinä vaiheessa kun ahdistus nousee, olen sisäisesti varma että taas lunastan paikkani joukon “outolikkona”. Tämä tunnekokemus laukaisee sen että alan huomaamattani tarkkailla muiden ilmeitä ja olen varma että näen ihmisten katseissa taas hylkäämistä.

Minusta tuntuu, että helpottaisi itsetuntemustani, jos voisin tarkkailla ulkopuolelta itseäni ja nähdä miten muut näkevät minut. Kun yritän olla normaali ja rauhallinen, mutta tunnistan että sisäinen kamppailu ja ahdistus/tai sen pelko vaikuttaa käytökseeni niin olen varma että minussa huomataan jotain outoa. Ja usein näin onkin, minussa havaitaan epävarmutta. Joskus se tulee esille niin että huomaan joidenkin ihmisten yrittävän rohkaista minua sanallisesti tai muuten. Jo siitä tiedän, että taas olen ollut tosi epävarman oloinen.

En ole aivan varma mikä osuus tästä todella tapahtuu vain korvieni välissä ja mikä on oikeasti myös toiseten koettavissa, mutta kokemus on vahva, ja yhä uudet vastaavat tunnekokemukset vahvistavat toisiaan ja siitä seuraavaa käyttäytymistä. Eniten tämä ´vaiva vaikuttaa puhumiseen. Nolostumisen ja masennuksen aalto näissä uusiutuvissa tunnekokemuksissa on niin vahva, että keskusteluun osallituminen yleensä kärsii eniten. Vetäydyn, käyttäydyn ikäänkuin välinpitämättömästi ja olen olevinani rauhallisen ykinäinen ja viilipyttymäine, mutta tunnemyrsky sisällä on kova.

Olen jo siinä kohtaa että vältän uhkaavia tilanteita, joissa tuo kokemus voisi taas vahvistua.

Miksä täsmähoito minulle kävisi. Ilman pelkoa, olen ihan kohtalainen seuraihminen, luonteeltani uskon olevani oikeasti huumorintajuinen ja puhelias, mutta pelko on sulkenut suuni. Apua.

Näytä vastaus

Vastaus:

Koska ongelmasi on ollut pitkään ja johtanut jo välttämiskäyttäytymiseen ja koska se aiheuttaa pitkäaikaista ahdistusta, uskon, että terapiasuhde ja perusteellinen ahdistuksen taustatekijöiden puhuminen auki ammattilaisen kanssa auttaisi sinua varmasti. Oireesi ei ole selkeästi minkään yksittäisen sairauden oire, johon lääkitys yksinään vaikuttaisi välittömästi. Kun on kyse sisäisestä ristiriidasta, jonka juuret voivat olla kaukana elämänhistoriassa, niin terapialla saadaan hyviä tuloksia näissä tilanteissa. Psykiatrilla käynti auttaa ensiavuksi siinä, että voisit lääkärin kanssa arvioida, minkälaisesta terapiasta hyödyt.

Julkaistu: 11.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.