Terve.fi

Lääkeapua sosiaalisten tilanteiden pelkoon?

professori, psykiatrian erikoislääkäri

Pirkko Räsänen
Julkaistu 17.11.2009

Kysymys:

Olen 26-vuotias nainen ja minusta tuntuu, että kärsin sosiaalisten tilanteiden pelosta tms. Pari vuotta sitten hain apua jännittämiseen ja sain beetasalpaajia, nämä eivät kuitenkaan paljoa auttaneet ja nyt tilanne on tämä: pelko rajoittaa elämääni, koska minun on TODELLA vaikeaa soittaa esim terveyskeskukseen, en pysty juurikaan harrastamaan mitään (esim ajatus mennä vaikkapa uimahalliin yksin tuntuu täysin mehdottomalta), kaupan kassalla tuntuu myös suurta paniikkia ja sydän tykyttää ja kädet tärisevät (tästä syystä en juurikaan käy kaupassa yksin), yksin kaupungilla liikkuminenkin on vaikeaa (läheisen ihmisen kanssa pystyn hyvin liikkumaan kaupungilla), en myöskään juurikaan käy tuttavilla kylässä, joten pelkään eristyväni heistä. Tämä vaivani on myös rajoittanut töitäni sekä työn tai koulutuksen hakua. Olen lukenut, että jostain lääkkeistä (masennuslääkkeet?) voisi olla apua? Voiko ne määrätä terveyskeskuslääkäri? Olen myös lukenut, että ne vaikuttavat vasta esim kuukauden päästä kun on ne aloittanut, niin voiko samaan aikaan käytettäväksi aluksi saada esim vahvoja beetasalpaajia tai sitten rauhoittavia? siis silloin tällöin otettavaksi. Viimeeksi lääkäri vähätteli vaivaani, joten minulla on entistäkin korkeampi kynnys hakea apua. Mutta tuntuu, etten enää jaksa tätäkään… Olen lukenut myös terapiasta, mutta en kohdallani usko sellaiseen, vaan haluaisin lääkkeet, joiden avulla sitten totuttautuisin ns normaaliin elmään ja tilanteisiin, niin sitten ne jo todennäköisesti sujuisivat lääkityksen loputtuakin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinä tarvit heti lääkärin tutkimuksen ja lääkettä vaivaasi. Varaa aika terveyskeskuksesta tai yksityislääkäriltä, joka voi olla yleislääkäri tai psykiatri. Kerro rohkeasti todellinen tilanteesi, niin saat apua varmasti.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.