Terve.fi

kihtiä suvussa

Kysymys:

Olen 40-vuotias nainen. Minulla ei ole sairauksia. Äidilläni ja isoveljelläni on kihti, joihin heillä on ruokavaliohoito. Molemmat ovat ylipainoisia ja äidilläni on myös sokeritauti. Olisin kysellyt, että onko kihti perinnöllistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Joissakin tapauksissa, jos useammalla perheenjäsenellä on kihti, voi kyseessä olla periytyvä vika entsyymissä, joka osallistuu uraatin aineenvaihduntaan. Ilmeisesti perinnölliset tekijät kuitenkin ennemminkin altistavat kihdille ja joku muu tekijä sitten laukaisee itse taudin. Kihdin riskitekijöitä ovat myös esim. miessukupuoli, ylipaino, nesteenpoistolääkitys ja runsas alkoholin käyttö.

Veren kohonnut virtsahappopitoisuus voi olla myös osa ns. metabolista oireyhtymää, jonka muita ilmentymiä ovat mm. vyötärölihavuus, insuliiniresistenssi (heikentynyt teho kudoksissa), muu sokeriaineenvaihdunnan häiriö, kohonnut verenpaine sekä veren kohonnut triglyseridi- ja matala HDL-kolesterolipitoisuus.

Jussi Marttila, LL

Julkaistu: 8.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.