Terve.fi

Kihtiä kesällä

Kysymys:

Hei !

Olen 48-vuotias mies ja kihtiä on viimeisen kymmenen vuoden aikana esiintynyt epäsäännöllisesti. Viime vuosina kihti on ilmaantunut lähinnä kesäaikana. Heinäkuussa kihti kesti normaalia kauemmin, eli n. 1,5 viikkoa ja säännöllisen kuntoiluperiodin jälkeen. Lieneeköhän kesäkihdin syynä jokin kesäinen ruoka tai kenties kesäkuumuuden aiheuttama nestevaje vai mistähän saattaa olla kysymys. Terveisin Jyrki

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Kyllähän noilla mainitsemillasi asioilla voi olla yhteyttä kihtiin. Tietyt ruoka-aineet sisältävät enemmän puriiniaineita kuin toiset. Näitä ovat esimerkiksi sisäelimet, pienet kalat, äyriäiset ja liha.

Myös elimistön nestevaje voi lisätä kihdin ilmaantumisen mahdollisuutta, sillä tällöin ilmeisesti uraatin eritys virtsaan on heikompaa. Runsas juominen puolestaan edistää virtsahapon eritystä.

Mitenkäs oluen nauttiminen kesällä? Myös olut sisältää paljon puriineja ja alkoholi nostaa veren uraattipitoisuutta muillakin mekanismeilla.

Jussi Marttila, LL

Julkaistu: 11.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.