Terve.fi

Kihti nuorilla

Kysymys:

Hyvà lààkàri, tiedustelen onko mahdollista sairastua kihtiin myòs nuorempana. Olen 26-vuotias ja kàrsinyt vasemman pottuvarpaan nivelen kivusta. Kipu alkoi ensimmàisen kerran nyt ennen kesàà ja olen kàynyt lààkàrissà kivun vuoksi jo kahdesti. Ensimmàisellà kerralla tutkittuaan ulkoisesti; diagnoosi, niveltulehdus. Antoivat piikin peppuun ja kipulààkettà/ funktionaalista lepoa viikoksi. Auttanut ei. Kuukauden jàlkeen taas kipu tuli ja kàvin jalkalààkàrillà, joka tutki tapausta. Rôntgenissà ei nàyttànyt olevan mitààn. Lààkàrikin sanoi, ettà kyseessà ei ole rasitetulehdus, sillà olen kàvellyt vain matalilla/ mukavilla kengillà sekà ollut kunnon levossakin, mutta turhaa. Sain viikon kuurin kortisoonia, jolla kipu asettautui, mutta edelleen se antaa kuulua itsestààn, varsinkin jos syòn kunnolla illalla, viinin kera. Mietin siis voiko kyseessà olla kihti, sillà vielà vuosi sitten kàrsin lievàstà ahmimishàiriôstà ja olen saanut neljà kiloa lisàà kuin normaalisti. Olen aina ollut pienikokoinen ja laiha, mutta vuoden verran syònyt huomattavasti enemmàn proteiineja (kàyttànyt mm. proteiinijauhevalmistetta) ja juonut suht’ paljon viinià, en paljon mààràllisesti, mutta usein. Tàmà proteiinien kàytt`on ollut jokin pààhànpinttymà proteniinmainotteisista dieeteistà, mutta jonka hylànnyt jo kuukausi sitten, mutta edelleen juon soijamaitoa. Voiko tàmà olla syynà, ettà esim. muuten niin pienikokoinen ja normaalisti laiha rakenteeni, on ylikuormittunut ja nyt alkaa oikutella kihdillà? Kipu esiintyy kovana yleensà aamuna, jos edellisenà iltana olen syônyt ja juonut kovin. Nivel on aina kivun aikana vàhàn punehtava, turvonnut ja làmmin sekà jàykkà. Usein minulla on kylmàt varmaat ja sormet, vaikka kyse on Rivieran kesàstà.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Nuorilla naisilla esiintyy kihtiä harvoin mutta on se silti mahdollista. Ylipaino, ylensyönti ja alkoholinkäyttö voivat lisätä kihdin ilmaantumisen riskiä. Monesti myös paljon proteiineja sisältävissä ruoka-aineissa on paljon puriineja, esimerkkinä kuivatut soijapavut. Joskus nuoren potilaan kihdin voi aiheuttaa perinnöllinen entsyymipuutos, varsinkin jos lähisuvussa muillakin on kihtiä.

Oletko kokeillut noudattaa ns. kihtiruokavaliota? Varmimmin kihti voidaan todeta ottamalla sairastuneesta nivelestä nivelnestenäyte ja tutkimalla se mikroskoopilla uraattikiteiden havaitsemiseksi.

Jussi Marttila, LL

Julkaistu: 8.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.