Terve.fi

Kihti ja kolkisiini

Kysymys:

Miksi kolkisiinia sisältävää lääkettä ei myydä Suomessa? Sitähän käytetään muualla Euroopassa kihdin hoidossa ja myös muidenkin sairauksien hoidossa, esim. sydänpussin tulehduksen tai joidenkin muiden tulehdussairauksien (reuma) hoitamisessa. Voinko tarvittaessa hakea sitä ulkomaanmatkallani jos lääkäri sitä ulkomailla minulle määrää ja tuoda Suomeen omaa käyttöäni varten? Miksi tämä kyseinen kolkisiini auttaa tulehdussairauksissa? Minkä tyyppinen lääke on oikein kyseessä? Voiko kolkisiiniinin käytössä olla jotain vaaroja? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Terve

Tietoni kolkisiinista perustuvat suurelta osin Farmakologia ja Toksikologia -kirjan 6. painokseen. Kolkisiini on kasviemäs (alkaloidi), jota saadaan Colchicum autumnalesta. Sitä on käytetty pitkään niveltulehdusten, esim. kihdin hoitoon. Uudempien lääkkeiden ilmaantuminen on vähentänyt sen käyttöä. Kyseessä ei ole kipulääke vaan kolkisiinin vaikutus perustuu tulehdusreaktion hillitsemiseen.

Kolkisiinin tavallisimpia haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavaoireet, esim. ripuli, vatsakipu ja pahoinvointi. Ongelmia voi esiintyä myös yhteiskäytössä tiettyjen lääkeaineiden kanssa.

Miksi kolkisiinia ei myydä enää normaalina reseptilääkkeenä Suomessa? Voi olla, että uudemmat lääkkeet ovat osoittautuneet yhtä tehokkaiksi, vähemmän haittavaikutuksia aiheuttaviksi ja helpompikäyttöisiksi. Ainakin aikaisemmin kolkisiinia saatettiin kuitenkin harkita lääkitykseksi, jos potilas ei voinut käyttää normaaleja tulehduskipulääkkeitä kohtauksen hoitoon.

Voisi olla hyvä, että kävisit alkajaisiksi reumatologin vastaanotolla täällä Suomessa keskustelemassa kihtilääkityksen vaihtoehdoista.

Jussi Marttila, LL

Julkaistu: 12.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.