Terve.fi

kallistuma ja lyhentymä?

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka
Julkaistu 9.3.2011

Kysymys:

Ranteeni murtui 7 vko sitten. Ennen reponointia ja kipsausta kallistumaa 30 astetta ja hieman lyhentymää. Reponoinnin ja kipsauksen jälkeen kuvissa pari astetta kallistumaa ja lyhentymä korjaantunut. Seuraavissa kuvissa 1 ja 2 viikon kohdalla vähän lisää dorsaal kallistumaa ja millin lyhentymä. Kipsi poistettiin vko 5, kuvassa 20 astetta dorsaalista kallistumaa ja parin millin lyhentymä. Mistä johtuu nuo suurelta kuulostavat muutokset kallistumassa? Miten lähellä “sallittuja rajoja” on tuo loppukuvan 20 astetta dorsaal kallistumaa, 2 mm lyhentymää? Asento on korjaantunut alkutilanteesta vain 10 astetta. Mikä näiden tietojen perusteella on “toipumisennuste”? Nyt menossa mobilisaatio, sekä itsenäinen että fysioterapeutin ohjaama. Ikä 41, nainen, ei aiempia murtumia tai edes venähdyksiä.

Näytä vastaus

Vastaus:

em kallistuma ja lyhentymä johtuu käden lihaksista, jotka pyrkivät kipsinalla vetämään rannetta virheasentoon.

hyväksytty lyhentymä on 0mm ja hyväksytty dorsaalinen kallistuma on 0 astetta, eli käteesi on jäänyt hivenen virheasentoa.

nyt kun murtuma on luutunut ei tilanteelle voi/kannata tehdä mitään. jatka jumppaa ja jos ranteeseen jää vaivaa noin 6kk päästä hakeudu ortopedille/käsikirurgille. murtuman asennon korjaaminen vaatii ns. oetotomian, eli ranne murretaan uudestaan, murtuma kiinitetään levyllä, ja kipsataan, eli leikkaus on varsin suuri. saatat kuitenkin pärjätä nykyiselläkin asennolla ilman oireita, joten tässä vaheessa ei kannata huolestua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.