Terve.fi

kadonnut elämänilo

professori, psykiatrian erikoislääkäri

Pirkko Räsänen

Kysymys:

Eräs läheiseni on ollut vuosia syrjäänvetäytynyt, hiljainen, ujo ja ahdistunut. Oikeastaan hän on ollut pienestä pitäen ujo ja hiljainen ja aina pelännyt uusia ihmisiä, suunsa avaamista ja jopa omia sukulaisiaan. Hänelle ei ole läheisiä välejä vanhempiinsa, ja hänen äitinsä sanoo lapsellaan olevan vain vaikea luonne. Ala-asteen jälkeen hänen kaverisuhteensa ovat vain vähentyneet eikä hänellä ole tällä hetkellä yhtään kaveria. Hän istuu vain neljän seinän sisällä, vaikka olen yrittänyt ehdottaa hänelle muuta tekemistä. Häntä ei kiinnosta yhtikäs mikään, odottaa vain, että pääsee taas vuoden päästä opiskelemaan. Pelkään vaan pahoin, että silloinkin hän vain tuijottaa koulukirjojaan kuten aiemminkin. Välillä hän on todella kiukkuinen ja varsinkin, jos hänelle huomauttaa nykyisestä tilanteesta. Hän ei ole tällä hetkellä koulussa tai töissä, joten mistä hänen kannattaisi soittaa apua ensimmäisenä? Olisiko terapiasta apua? Jos joutuu johonkin terapiaan niin onko miten kallista? En jaksa enää katsoa vierestä, kun toisen elämä lipuu ohi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Riippuu henkilön iästä, mistä apua kannattaa hakea. Kuulostaa siltä, että terapiaa hän tarvitsee ainakin. Jos on nuoruusikäinen, nuorten neuvola olisi hyvä paikka aloittaa ja jos on aikuinen, oman terveyskeskuksen lääkäri tai mielenterveystoimiston psykiatri olisi henkilö, jonka ensiarviota tarvitaan välittömästi

Julkaistu: 17.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.