Terve.fi

Jonotuskammo

professori, psykiatrian erikoislääkäri

Pirkko Räsänen

Kysymys:

Olen vajaan vuoden verran kärsinyt jännitys/pelkotiloista isoissa kaupoissa ja kassajonoissa jonottamisesta. Olen työskennellyt isohkossa kaupassa, mutta käteni ac-nivelen vaivan takia olen nyt uudelleenkoulutuksessa uudelle alalle. Jonottaessani jalkani tutisevat, sydän hakkaa, kainalot hikoavat, kämmenet hikoilee ja tunnen tekeväni tyhmiä pakkoliikkeitä. Miten pääsen näistä eroon? Muuten olen sosiaalinen ja ihmisten kanssa toimeentuleva persoona. Välillä jopa pelkkä ajatus ruokakauppaan ostoksille menosta saan hien pintaan ja sydämen tykyttämään tuhatta ja sataa. Varsinkin kun käteni ja hartiani on kipeinä, nämä oireet tulevat herkemmin esille. Pahimmillaan olen lähtenyt kaupasta ulos samantien kun menin sisälle. Haluaisin olla jälleen sama vahva persoona mitä aiemminkin

Näytä vastaus

Vastaus:

Jonotuskammoa voidaan hyvin tuloksin hoitaa lääkkeellä, jos vaiva jatkuu pitkään ja haittaa jokapäiväistä elämää. Psyykelääkitykseen sitoutuminen tarkoittaa kuitenkin useamman kuukauden kestävää hoitoa, joten siihen pitää olla motivoitunut ja lääkehoito toteutetaan lääkärin valvonnassa. Rauhoittavia lääkkeitä ei käytetä, koska ne aiheuttavat riippuvuutta. Serotoniinivalmisteet ovat hyviä, mutta niitä pitää käyttää ainakin 6 kk, ennenkuin teho näkyy. katsele rauhassa muutama kuukausi, ja jos vaiva ei 1/2-1 vuoden kuluessa lievene, ja/tai jos se pahenee koko ajan, niin hakeudu lääkäriin neuvottelemaan lääkityksestä. Olen nähnyt myös tapauksia, joissa jonotuskammo paranee itsestään ilman hoitoa.

Julkaistu: 12.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.