Terve.fi

Jäykät leukanivelet

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen
Julkaistu 6.1.2008

Kysymys:

Hei! Olen 45-vuotias nainen. Ongelmana on molempien korvien soiminen (elokuusta 2007 saakka). Minulla on myös jäykät ja rahisevat leukanivelet (kovan leivän syönti ei ole helppoa). Varsinaista kipua ei onneksi vielä ole, satunnaisesti kipua leukanivelissä ja poskien alueella sekä korvissa. Hammaslääkärissä minulta otettiin hammaskuvat, joissa näkynee jotenkin myös leukanivelet. tässä kuvassa ei näkynyt kulumaa. Pyysin hammaslääkäriltä lähetettä leukapolille, joissa voitaisiin tutkia mm. leukanivelien päät. Hän ei ainakaan vielä suuostunut lähetettä kirjoittamaan. Mutta miten kauan uskallan katsoa tätä tilannetta? Että tilanne ei menisi pahemmaksi tai tuskaisemmaksi. Suun saan “rahinan kera” auki ja haukotella täytyy varovaisesti oikein “ajatuksen” kanssa.

Rahiseva leukailija

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Rahina leukanivelissä viittaa leukanivelien kulumiseen. Nivelien, myös leukanivelien, kuluminen on osa normaalia vanhenemista. Leukanivelongelmien hoito on oireenmukaista. Ensisijainen hoito on purentakiskon valmistus. Kiskon tarkoitus on rentouttaa kireitä ja kipeitä puremalihaksia. Jos koette oireenne alämänlaatua merkittävästi haittaavina, suosittelen varaamaan ajan purentafysiologian erikoishammaslääkärille tarkempaa tutkimusta varten.

T. Minna Harmainen, hammaslääketieteen lisensiaatti

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.