Terve.fi

Jatkuva nuha - 30427

keuhkosairauksien erikoislääkäri

Julkaistu: 18.5.2008

Kysymys:

Hei !
Olen 41-vuotias perusterve nainen, ammatiltani projektipäällikkö eli teen toimistotyötä. Asumme uudessa kerrostaloasunnossa, meillä ei ole kotieläimiä ja harrastan ulkoilua eli nämä taustatiedoiksi ongelmaani:
Minua on jo useamman vuoden vaivannut ‘jatkuva’ nuha. Etenkin heti jos juon kuumaa, alkaa nenä vuotaa ja aivastuttaa. Vuoto on kirkasta, juoksevaa ja limaa erittyy välillä aika hurjallakin vauhdilla. Tätä voi jatkua tunninkin ajan tyypillisesti esim. aamukahvin juonnin jälkeen. Samoin jos huoneessa/ulkoilmassa on vähänkin viileää ja/tai voimakas auringonpaiste, alkaa nenä heti vuotaa, samoin silmät. Tämä myös poikkeuksetta, jos siirryn sisältä ulos. Ja aika usein riittää jo pelkkä pään taivutus hieman alaspäin, niin nenä alkaa vuotaa ‘norona’. Puolisonikin on kiinnittänyt asiaan huomiota eli miksi nenäni aina vuotaa.
Poskinontelontulehduksia on ollut keskimäärin n. yksi vuodessa-parissa ja aina välillä on jouduttu punkteeraamaan, joskus tulehdus on mennyt antibiooteilla ohi (joista olen usein saanut myös nokkosihottuman). Tällöin oireet ovat erilaiset eli limaa erittyy nenästä huomattavasti enemmän, on tyypiltään paksumpaa, kellertävämpää yms. Keuhkoputkentulehduksia on muistaakseni ollut yksi tai kaksi elämäni aikana ja tavallista nuhakuumetta silloin tällöin eli varmaankin aika normaalin syklin mukaan. Nenästäni on myös otettu röntgenkuvia ym. tautien yhteydessä ja näissä ei kaiketi ole todettu mitään ‘pysyvästi’ poikkeavaa.
Nyt kysyisin, että mikä mahtaa olla syynä tähän kiusalliseen (= nenäliina oltava mukana ‘aina’), mutta varmaankin sinällään vaarattomaan vaivaan ? Voiko kyseessä olla ns. vasomotorinen nuha ? Ja mikä olisi avuksi vaivaani ? Olen miettinyt allergian mahdollisuutta, mutta jotenkin vaikuttaa ennemminkin, että kyseessä on reagointi lämpötilan vaihteluihin tms. ?
Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Näytä vastaus

Vastaus:

Oireet sopivat parhaiten vasomotoriseen nuhaan, joka oireilee eniten ulkoilmassa, mutta myös veto, lämpötilan vaihtelut, tupakansavu, tuoksut, aamuisen sanomalehden tuoksu ja mausteinen ruoka ovat tavallisia ärsyttäjiä. Ilmiön alkamisikä on tavallisimmin keski-ikä, oireita esiintyy läpi vuoden, ilmiöön ei liity selkeää periytymistaipumusta tai astmayhteyttä, tavallisesti ihotestit ovat kielteiset, nenän limakalvoilla ei esiinny eosinofiilisiä valkosoluja. Hoitona lisääntyneeseen limaneritykseen tehoaa parhaiten ipratropiumnenäsuihke ( Atrovent nasal ), antihistamiinin ja sympatomimeetin yhdistelmävalmisteista voi olla apua ( esim. Duact, Cirrus jne ).

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.