Sairaudet

hampaissa veikkausrivi yks risti kaks

5.1.2008 Terve.fi
Kysymys

Onko perinteiselle oikomishoidolle vuosikausien rautoineen olemassa helpompaa vaihtoehtoa. Näin viittäkymmentä käydessä ei enää kehtaisi olla kuin pikkutytöt hammasrautoineen.

Television reality-sarjoissa olen nähnyt huikeita muutoksia ilman rautoja: ilmeisesti esim ulkonevaa hammasta hiotaan matalaksi että siitä jää vain tynkä jäljelle ja päälle rakennetaan posliinista (?) tai muovista uusi kaunis kuori, joka menee samaan linjaan muiden hampaiden kanssa. Hampaat myös valkaistaan niin, että häikäisee. Tummentuuko tällainen tekohammas samassa ajassa ja samalla tavalla kuin luonnollinen hammas, ettei muutaman vuoden kuluttua hampaiden väri ole kirjava?

Mutta onko nämä kallilla rahalla mutta nopeasti ostetut pepsodent hymyt kestäviä? Kalliita ne ainakin ovat, enkä tiedä voidaanko niitä soveltaa vaikeimpiin tapauksiin.

Jos hammas on lähes koko leveytensä verran ulkona rivistä, onko ainoa mahdollisuus hampaan poisto ja silta välille tai uuden tekohampaan istutus ruuvilla leukaan?

Vastaus
Vastaaja Minna Harmainen
hammaslääketieteen lisensiaatti

Hei! Aikuisen hammasrivistö voidaan “suoristaa” myös hiomalla hammasrivistöstä ulkonevat hampaat pilareiksi ja kruunuttamalla ne. Kruunu voidaan tehdä joko muovista tai keramiasta. Muovikruunu on huomattavasti edullisempi, mutta myös kestämättömämpi ja ajan saatossa väri muuttuu. Keraamisella kruunulla saadaan esteettisesti huomattavasti parempi ja pitkäikäisempi lopputulos.

Hampaiden valkaisussa ainoastaan oma hammasluu vaalenee. Koska muovipaikat eivät vaalene valkaisulla, voidaan niitä joutua uusimaan jos ne ovat esteellisellä alueella. Valkaisutulos riippuu käytetystä valkaisumenetelmästä. Yleensä valkaisutulos kestää muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.

Näkemättä hammasrivistöä on mahdotonta ottaa enempää kantaa suositeltavaan hoitomuotoon. Suosittelenkin varaamaan ajan yksityishammaslääkärille tilanteen kartoitusta ja tarkemman informaation saamista varten.

T. Minna Harmainen, hammaslääketieteen lisensiaatti

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi