Terve.fi

Haimaparenkyytti huomattavan atrofinen

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 21.1.2011

Kysymys:

Olen 59 vuotias mies, ollut pitkä-aikainen alkoholin suurkuluttaja, krooninen pankreatiitti-tausta.

TT-kuvaus tehty 11.11.2010, jossa todettu 7 cm kysta haiman caudassa, joka stentattu tiehyettä myöten duodenumiin asti. Caputissa 3 cm kysta, joka jäi silloin hoidotta. Haimassa pieniä nestekertymiä ja kalkkeumia, jotka tulleet edellisen kuvauksen jälkeen. Ympäröivässä rasvassa lievää inflaatio-ödeemaa (?). Haimassa siis kroonisia pankreatiitti-muutoksia. Tämä tilanne siis 11.11.2010.

TT-kuvaus tehty seuraavaksi 14.1.2010, arteria- ja venavaiheen kuvaus: Haimalöydös huomattavasti siistiytynyt verrattuna 11.11.2010 kuvaukseen. Stentti pitkälle gaudaan, minkäänlaisia nesteonteloita ei haimaan enää liity. Caudan ympärillä vähäistä sentraalisen rasvan ödeemaa. Haiman parenkyymi huomattavan atrofinen. Muissa elimissä ei mainittavaa. P-amyl 79, aamuverensokeri 6.4, lab. hemoglobiini 135.

Olen ollut alkoholin suurkuluttaja, ns. tuurijuoppo. Lyhyitä selviä kausia (n. 1 kk), jonka jälkeen 1-2 viikon ryyppyputkia. Useita, toistuvia käyntejä osastohoidossa. Minulle määrättiin haiman vajaatoimintaan Creon-kapseleita, joita käytän epäsäännöllisten pienten aterioiden yhteydessä. Amyl-arvo on selvinä kausina matala, vaihteluvälillä 25-35. Alkoholinkäytössä se nousee lähelle sataa. Vatsakipuihin saan Oxycont-tabletteja. Niiden ohjeissa kuitenkin sanotaan, että pitäisi välttää, jos haimatulehdus? Voino siis käyttää niitä? Painoni on pysynyt muuttumattomana. Verensokeri 6 ja 7 välillä. Kuitenkaan ei todettu sokeritautia. Ripulia ei säännöllisesti ole.

Erityisesti kysyisin, syystä että haima on nyt atrofinen, onko haimani parantunut vai huonontunut? Kuinka paljon haimastani lienee toiminnassa, ja kuinka pienellä haimalla tulee ylipäänsä toimeen? Jostain internet-kirjoituksesta luin, että haima voidaan jopa poistaa kokonaan. Olen (tietenkin) taas päättänyt lopettaa alkoholin käytön.

Haima on sinänsä noiden tt-kuvausten perusteella osin siistiytynyt (kystat ovat hävinneet jne.) ja kaikki laboratorio-arvot ovat pysyneet normaalin rajoissa (poikkeuksena hemoglobiini, joka matalahko eli noin 125) eli ne seikat indikoisivat muutosta parempaan. Kuitenkin haiman surkastuminen, huono yleiskunto, vatsakivut ja vatsan turvotus puolestaan yhdessä viittaavat mielestäni kehityksen olevan huonompaan.

Miten asia tässä antamieni tietojen perusteella mielestänne on? Voiko atrofinen haima parantua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Krooninen pankreatiitti tarkoittaa sitä, että haimakudos korvautuu arpikudoksella ja tämä johtaa haimakudoksen vähenemiseen eli atrofiaan. Tämä muutos ei korjaudu, eikä sitä voi mitenkään korjata. Tämän lisäksi saattaa ajoittain esiintyä akuutteja haimatulehduksia, mikäli haimassa vielä löytyy tervettäkin kudosta. Kaikki tämä johtaa myös haimatiehyeen arpeutumiseen ja tukoksiin, joiden syytä nesteontelot yleensä ovat. Tukoksia voidaan hoitaa (päätiehyeessä) muovistentein. Kroonisen haimatulehduksen komplikaationa syntyneet nesteontelot ovat korjaantuneet stentin avulla, stentti tulee vaihtaa n. vuoden välein – stentistä voidaan myös luopua jos haimatiehyeen tilanne näyttää hyvältä, riskinä on sitten nesteonteloiden uusiutuminen. Haiman arpeutuminen johtaa haimaentsyymin erityksen alentumiseen, jolloin rasvainen ruoka ei sula. Rasva tulee ulosteen mukana pönttöön ja johtaa ns. rasvaripuliin, jos sitä on paljon. Tämä aiheuttaa myös suolistovaivoja, kurinaa ja kipujakin. Lisäksi rasvan mukana menee suuri osa kaloreista wc-pönttöön ja seurauksena on laihtuminen. Jos rasvaripulia/rasvaisia ulosteita, jotka kelluvat, tai pyyhkiessä tuntuu rasvaiselta, lisää Creonin annostusta. Viimeisenä tuhoutuvat mm. insuliinia tuottavat saarekkeet, tuolloin syntyy sokeritauti, johon tarvitaan hoitoa. Sokeriarvosi ovat koholla, mutta onneksi vain lievästi. Oxycontin on vahva kipulääke, opiaatti, kyllä sitä voidaan käyttää kroonisen haimatulehduksen kipujen hoitoon, mutta yleensä pyritään käyttämään miedompia kipulääkkeitä. Oxycontin-kipulääkkeen ongelmana on siihen kehittyvä toleranssi (annosta nostettava ajan kanssa) ja myöskin riippuvuus, joten se ei sovi kaltaisellesi ihmiselle kovin hyvin (väärinkäytön riskikin olemassa…). Neuvottele kipujasi hoitavan lääkärin kanssa, ja pyri miedompiin valmisteisiin. Alkoholinkäytön jatkuminen lähes varmasti johtaa haimasi tilanteen huononemiseen, eikä alkoholistilla/alkoholin suurkuluttajalla yleensä ole muita vaihtoehtoja kuin täysraittius tai sitten ryyppääminen. Vaikka haimasi ei siis entiselleen paranekaan, voit elintavoillasi välttää tilanteen ajautumisen ojasta allikkoon tai vieläkin pitemmälle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.