Terve.fi

Esteettisestä oikomishoidosta

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen
Julkaistu 20.12.2007

Kysymys:

Viisaudenhampaani työnsivät hammasrivini eteenpäin ja kieroon. Harmittaa kun ennen niin suora hammasrivini on nyt haitarilla.. Haluaisin siirtää hammaskalustoani aavistuksen taaksepäin, etuhampaani pystymmäs (ovat kaatuneet eteenpäin) ja sivuhampaani takaisin alkuperäisille raiteilleen, ovat liikkuneet sivusuunnassa. Vain yksi hammas siirtynyt toisen hampaan päälle. Tarvitaanko tälläisessä oikomishoidossa välttämättä varsinaisesti kirurgisia toimenpiteitä? Onko 23-vuotiaalle vielä raudoista apua? Purentavikoja ei ole, eikä hampaat ole varsinaisesti ulkonevat, mutta etuhampaiden eteenpäintyöntyminen tuntuu aavistuksen suun ollessa kiinni. Mitä tälläinen oikomistoimenpide tulisi suurinpiirtein maksamaan? ja sisältääkö se mitään riskejä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Näkemättä hampaistoasi on mahdotonta ottaa kantaa millaista oikomishoitoa tarvitsisit ja mitä sellainen oikomishoito maksaisi, jotta hammasrivistösi saataisiin jälleen tasaiseksi. 23-vuotiaana olet vielä hyvin nuori, jolloin halutut oikomishoidon muutokset tapahtuvat nopeasti. Hammasrivistöt saadaan kyllä aikuisenakin tasaiseksi. Oikomishoidon suurin riski on hampaiden juurten syöpyminen. Jos oikominen tehdään rauhallisella tahdilla eikä käytetä liikaa voimaa hampaiden siirtämiseen, riski on minimaalinen. Koska mitä ilmeisemmin ongelmasi on esteettinen, suosittelen varaamaan ajan oikomishoidon erikoishammaslääkärille yksityissektorille, jotta saat tietoa itse oikomishoidosta ja sen kustannuksista.

Minna Harmainen, hammaslääketieteen lisensiaatti

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.