Terve.fi

Esiintymispelko

professori, psykiatrian erikoislääkäri

Pirkko Räsänen

Kysymys:

Olen ison firman toimitusjohtaja ja joudun siksi vetämään paljon kokouksia ja esittelemään firmaa eri yleisöille. Olen alkanut pelätä näitä tilanteita, vaikka firmalla menee hyvin. Jäin tämän takia vuodeksi vapaalle kotiin, mutta työhaluja kuitenkin on. Lääkäri diagnosoi sosiaalisen fobian ja antoi reseptin. Voiko tauti olla perinnöllinen, koska isänikin pelkäsi aikanaan esiintymistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä että olet hakeutunut hoitoon, niin voit löytää työviihtyvyyden uudelleen. Sosiaalinen fobia on osittain perinnöllinen, mutta kyse on lähinnä ujojen luonteenpiirteiden periytymisestä eikä varsinaisesta sairausperimästä. Lisäksi lapsuudenperheen psyykkiset ja ympäristötekijät voivat olla riskitekijä. Jos varhaislapsuus on ollut täynnä voimakkaita kieltoja, liian suurta syyllisyyttä ja liian varhain liian isoja häpeäkokemuksia, voivat ne vaikuttaa ihmisen koko kehitykseen ja aikuisena esimerkiksi stressin laukaisemana puhjeta uudenlaisena häpeänä sosiaalisissa tilanteissa.

Julkaistu: 10.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.