Terve.fi

Aristavat rinnat

Aristavat rinnat

Elina Nieminen

yleis- ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Elina Nieminen

Kysymys:

Kuukautiseni alkoivat jo 11 vuotiaana. Siitä lähtien ovat rintani olleet aristavat jossakin vaiheessa kuukautiskiertoa. Synnytyksiä 77,88 ja viiimeisin -95. Olenkin luullut, että kaikki naiset kärsivät kipeistä rinnoista, kunnes luin mastopatiasta.
Minulta on poistettu kohtu 6 vuotta sitten, joten kuukautisiakaan ei enää ole. Muuten vointini on hyvä; ei kuumia aaltoja, eikä muutakaan, paitsi rinnat ovat silloin tällöin erittäin arat ja tuntuvat turpeilta ja kovilta, pienikin hipaisu tekee todella kipeää. Voinko itse hoitaa jotenkin vai onko syytä hakeutua tutkimuksiin? Voisiko hormonikorvaushoito auttaa vai pahentaa? Suvussani ei ole rintasyöpää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hormonikorvaushoidoista kannattaa neuvotella oman terveyskeskuslääkärin tai gynekologin vastaanotolla. Voi olla, että rintojen ajoittaiseen kipuiluun ei lääkettä löydy, mutta oireilua sietää paremmin, kun rinnat on muutoin todettu normaaleiksi. Mastopatia on yleinen rintarauhaskudoksen rakennemuutos, jota en pitäisi sairautena. Se ei altista rintasyövälle.

Elina K. Nieminen, LL, Yleis- ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri, Oulun yliopistollisen sairaalan rintasyöpäkirurgian vastuulääkäri

Julkaistu: 18.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.