Terve.fi

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 22837

Taina Roisko

Kysymys:

Olen 25-vuotias nainen. Haluaisin tietää onko minun realistista haaveilla saavani valkoiset hampaat karbamidiperoksidi-aineilla, koska hampaissani on tällaiset oudot ominaisuudet: keskellä etummaisia hampaita on kirkkaanvalkeat “vahvan luun näköiset” täplät, mutta muuten hampaat ovat keltaiset ja kärjistään suorastaan läpinäkyvät! Minulla on myös hampaissani synnynnäisenä häiriönä hypoplasiaa; koloja, joiden pohjalla näkyy ruskehtava hammasluu. Jostain syystä hammaslääkärit eivät ehdota näiden kolojen täyttämistä paikka-aineella, onkohan siihen jokin erityinen syy, vai onko minun mahdollista nostaa asia itse esille ja pyytää hieman esteettisempää hammashoitoa? Miten valkaisuaine vaikuttaisi suoraan hammasluuhun? Olisin kiitollinen jos kertoisitte miten voisin saada kokonaan valkean hymyn, nuo valkeat läikät ovat kyllä hyvä alku, mutta pelkään että ne tulevat aina erottumaan muusta hammasluusta erilaisen koostumuksensa vuoksi! Kiittäen, Tilkkutäkkihammas

Näytä vastaus

Vastaus:

Hampaiden vaalennuksissa käytössä oleva karbamidiperoxidi vaalentaa hampaan kiillettä ja hammasluuta.On vaikeaa sanoa näkemättä mitä ne täplät ja ruskeat läikät ovat hampaissasi. On kyllä muitakin hiukan vahvempia vaalennusaineita joilla olen aika menestyksekkäästi saanut pois ruskeitäkin läikkiä. Vaalennukset lisäävät hiukan hampaan läpikuultavuutta joten hampaiden kärjen läpikuultavuus saattaa jopa lisääntyä. Onko sillä niinkään haittaa esteettisen kokonaisuuden kannalta en tiedä. Sinun tapauksessasi saattaa olla että vaalennuksella aikaansaadaan tasaisempi väri, mutta jos tavoitellaan “täydellistä hammasrivistöä” pitää ehkä turvautua myös protetiikkaan. Laminaatit eli uudet pinnat hampaille maksavat n. 300-400 euroa per hammas. Kaikki hammaslääkärit ja suuhygienistit eivät ole kauneudenhoitoon erikoistuneita joten suosittelen sinua hakeutumaan sellaiseen hoitolaan missä tehdään esteettistä hammashoitoa.

Julkaistu: 7.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.