Terve.fi

5 vuotiaan oikomishoito

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen
Julkaistu 30.12.2007

Kysymys:

Hei! 5-vuotiaalla tyttärelläni aloitetaan ristipurennasta johtuen oikomishoito. Kuinka yleistä on, että näin pienellä lapsella hoito aloitetaan? Varsinkin, kun maitohampaat ovat kaikki tallella, eikä vielä ole tietoakaan niiden lähtemisestä. Mitä etuja näin varhaisessa vaiheessa aloitetulla hoidolla ja voiko siitä olla jotain haittaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Maitohampaiston ristipurenta ennustaa myös pysyvään hampaistoon ristipurentaa. Varhaishoidon tarkoituksena on ohjata pysyvät hampaat puhkeamaan suoraan oikeaan asentoon ja vaikuttaa mahdolliseen leukojen väliseen epäsuhtaan riittävän varhain, jotta saavutetaan paras mahdollinen hoitotulos. Ristipurentaaakin on monenlaista. 5-vuotiaan oikomishoito ei ole kovin tavallista, mutta lapsenne tapauksessa on varmasti arvioitu, että paras hoitotulos saavutetaan, kun hoito aloitetaan varhain. Varhaishoidon merkittävin haittapuoli on yleensä lapsen väsyminen oikomishoitoon ja oikomishoidon lopetus jos hoito kestää vuosikausia. Näkemättä hampaiston tilannetta on mahdotonta ottaa enempää kantaa. Kehotan kääntymään lapsenne oikojahammaslääkärin puoleen riittävän informaation saamiseksi lapsenne purennan hoidosta,

T. Minna Harmainen, hammaslääketieteen lisensiaatti

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.