Terve.fi

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 14914

Julkaistu 4.9.2002

Kysymys:

Hei! Olen 31-vuotias nainen. Olen kärsinyt vatsan löysyydestä jo puolitoista viikkoa. Yleensä minulla ei ole mitään ongelmia vatsan toiminnan suhteen. Vatsaa vääntää ja heti perään täytyy mennä ulostamaan. Uloste on vetelää ja kellertävää ja siinä on selvästi sulamattomia ruoka-aineita kuten kasviksia jne. Se “ruiskuaa” vauhdilla ja mukana on paljon ilmaa. Varsinkin heti syömisen tai juomisen päälle suoli alkaa välittömästi toimia, mutta myös yöllä olen joutunut heräämään tyhjennykselle. Kuitenkin vain kerran yössä. Olen alkanut epäillä salmonellaa, sillä oireet alkoivat pari päivää Espanjan matkalta palattuani. Kotona ollessa en ole syönyt mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Pahoinvointia tai kuumeilua ei ole esiintynyt eikä minua heikota, väsytä tai janota erityisesti. Kylläisyyden tunne tulee kuitenkin todella pienestä ruokamäärästä ja se on minulle epätavallista. Mistä mahtaa johtua tällainen? Voisiko se olla vain ohimenevää? Joinain päivinä oireet ovat lievemmät ja jo luulen olon helpottuvan, kunnes ripulikohtaus taas iskee. Mitä minun pitäisi tehdä? Olisin kiitollinen neuvoistasi.

Vastaus:

Kyseessä voi todellakin olla salmonella, ja joka tapauksessa ripulin aiheuttaja on mitä todennäköisimmin matkalta hankittu, joko bakteeri (yleisimmin siis salmonella tai kampylobakteeri, lämpöilyn puuttuessa ei ehkä kuitenkaan yersinia tai veriripulitauti shigella) tai parasiitti (giardia, cryptosporidium tai ameeba, joskin näissä taudin itämisaika matkasta on yleensä hieman pidempi).Asian vuoksi kannattaa hakeutua terveys- tai lääkäriasemalle, josta saat näytepurkit ulostenäytteiden jättöä varten (F-viljely I ja F-parasiitit). Salmonella paranee usein ilman lääkehoitoakin, mutta joitakin muita taudinaiheuttajia ajatellen diagnoosin saaminen olisi oleellista suunnattua hoitoa varten. Asiaan kannattaa suhtautua ikäänkuin syy olisi bakteeri tai parasiitti, jolloin wc- ja käsihygieniasta kannattaa huolehtia erittäin hyvin wc-käynnin jälkeen tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi. Näytteidenotto ja diagnostiikka on myös tärkeää, jos olet elintarviketyössä. Jos olet edeltävästi syönyt jonkin antibioottikuurin, ripulin syy voi olla myös suoliston bakteerikasvuston muuntuminen ja clostridium difficile-bakteeri, joka löytyy F-viljely 2-tutkimuksella. Tämän hoitamiseksi käytetään metronidatsolia ja maitohappobakteereistakin on hyötyä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.