Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 19642

LT, kirurgian erikoislääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Julkaistu: 24.1.2006

Kysymys:

Äidilleni laitettiin uusi lonkka nivel,mutta se ei pysynyt siellä,koska käsittääkseni luu oli liian haurasta.Niinpä kaula osa poistettiin ja reisi- komponentti jätettiin paikalleen.Paperissa lukee, että lonkassa on girdlestone-tilanne.Mitä tämä tarkoittaa selvällä suomen kielellä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Girdlestone on noin 70 vuotta sitten Oxfordissa Englannissa vaikuttaneen ortopedian professorin nimi. Sitä ei siis pidä kääntää.

Girdlestone leikkausta kutsutaan myös lonkan resektioartroplastiaksi, minkä suomentaisin vaikkapa ”typistäväksi lonkan muovaukseksi”. Ennen tekonivelleikkauksia tämä leikkaus oli kivuliaan lonkan nivelrikon hoitokeino vielä 40 ja 50- luvuillakin. Leikkauksessa poistettiin reisiluun pää. Leikkauksella saavutettiin kivuttomuus ja niukkaa liikelaajuutta pystyttiin lisäämään. Haittapuolena jouduttiin hyväksymään alaraajan usean senttimetrin lyhentymä. Kun girdlestonepotilaan terve jalka kohoaa askeleeseen, lantio kallistuu terveelle puolelle, koska kuormitetun leikatun raajan ”löyhtynyt” pakaralihaksisto ei pysty sitä estämään. Leikkaus johtaa siis hyvin työlääseen ”pumppaavaan” kävelyyn.

Girdlestone –leikkausta ei juurikaan nykyään käytetä hoitomuotona muuten kuin tekonivelleikkauksen komplikaation hoidoksi. Tekonivelleikkauksen yhteydessähän poistetaan reisiluun pää ja osa kaulaa ja nämä osat korvataan metalli- ja muoviosilla. Tuloksena on normaalisti toimiva lonkkanivel. Tiettyjen komplikaatioiden yhteydessä osat joudutaan poistamaan, jolloin päädytään alkuperäisen Girdlestone –leikkauksen jälkitilan tapaiseen tilaan. Pysyvänä tämä tila hyväksytään nykyään heikkokuntoisen vanhuksen kyseessä ollessa.

Komplikaatio, minkä johdosta joudutaan tyytymään Girdlestone –tilaan, saattaa olla proteesin irtoaminen, proteesileikkauksen jälkeinen resiluun murtuma tai proteesin toistuva sijoiltaanmeno. Näissäkin tapuksissa yleensä kuitenkin, mikäli potilaan ikä ja yleistila sallivat, pyritään uudelleen protetisointiin, koska tulos on näin toimien niin paljon parempi.

Suunnitellusti tilapäistä Girdlestone- tilaa käytetään hyödyksi tulehtuneen tekonivelen hoidossa. Noin puolen vuoden kuluttua tekonivelen poistosta antibioottihoidon jälkeen tämäkin tilanne pyritään uudelleen hoitamaan tekonivelellä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.