Terve.fi

Outo "patti" suussa - 27992

Sairaanhoitaja

Julkaistu: 21.12.2007

Kysymys:

Hei. Olen seitsemäntoistavuotisa poika, ja olen huomannut viimeisen parin viikon aikana, että suuhuni on ilmestynyt outo patti.Pitäisikö asiasta huolestua, vai meneekö se itsestään pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! En onnistunut tuon kuvan etsimisessä :)

Suuhun voi tulla rakkuloita tai jonkinlaisia patteja. Vaaleat kirvelevät rakkulat ovat aftoja. Ne ovat harmittomia, mutta todella kipeitä. Jos niitä ilmestyy jatkuvasti on syytä selvittää liittyvätkö ne allergiaan tms.

Patti voi syntyä esim. hammasharjan aiheuttamasta ikenen rikkoontumisesta. Harja aiheuttaa haavan ja se tulehtuu. Hoitona tuohon on kohdan hyvin varovainen harjaaminen tai jopa harjaamatta jätääminen muutamien päivien ajaksi. Suuta on tarpeen purskuttaa reippaasti vedellä. Kerran päivässä voi purskuttaa laimealla ns. haavanpuhdistusaineella (joka soveltuu suun huuhteluun), esim. laimennettu Septidin. Paraneminen vie joitain päiviä.

Ientulehdus voi myös aiheuttaa jonkinlaisen patin. Tähän auttaa säännöllinen hampaiden harjaus aamuin ja illoin fluorihammastahnalla.

Patti voi myös ilmestyä, jos hampaassa on tulehdus. Silloin patti on alhaalla ikenessä, hampaan juuren kohdalla. Tällainen on harvinaisempaa nuorella, joka käy säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa.

Suosittelen, että näytät pattia hammaslääkärille, jos vaiva jatkuu eikä näistä ehdotuksistani mikään tunnu sopivan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.