Terve.fi

Lapsen pukemisesta...

Sari Metsäkivi

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi

Kysymys:

Hei! Lapseni laskettu aika on heinäkuussa ja kuumaksi luvattu kesä herättää kysymyksen. Kuinka paljon vaatteita vastasyntyneellä tulisi olla päällä? Mikä on liikaa ja mikä on liian vähän?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vastasyntyneen vauvan lämmönsäätely ei vielä toimi, joten vauvan pukeutumiseen on tosiaan kiinnitettävä aluksi hiemen enemmän huomiota. Synnytyslaitoksella pikkuinen saa aivan ensimmäisinä päivinä myssyn päähänsä, jotta pysyisi lämpimänä. Vauva ei myöskään vielä hikoile kunnolla. Ulkona olosuhteita on vaikea pitää vastasyntyneelle ihanteellisina, joten yleensä suositellaan, ettei vauvaa nukuteta ulkona alle kaksiviikkoisena.

Ymmärtääkseni tervettä, täysiaikaisena syntynyttä vauvaa voi kuitenkin nukuttaa kesällä ulkona heti synnytyssairaalasta kotiuduttua, kunhan huomioi olosuhteet hyvin. On huolehdittava siitä, ettei pikkuinen altistu esimerkiksi tuulelle, sateelle tai auringolle. Paikan on siis oltava varjoisa, turvallinen ja suojaisa. Kesällä vaunut on lisäksi muistettava peittää hyttysverkolla.

Vauvalle on myös puettava sopivasti vaatetta ylle. Aurinkoisella säällä vauvan nukkumavaatteiksi riittänevät potkupuku, jossa on pitkät hihat ja lahkeet (sukkaosa myös), hattu sekä peitteeksi ohut peitto. Myöhemmin peitoksi riittänee pelkkä lakanakin.

Vauvan niskasta voi arvioida, onko hänellä sopivasti vaatetusta. Niska ei saisi olla kuuma ja hikinen. Jos niska tuntuu viileältä, tarvitaan lisää vaatteita. Vaatetuksen riittävyyttä on hankala arvioida käsistä ja jaloista, koska vauvalla ne ovat luonnostaan aina hieman kylmät – pikkuinen ei silti palele. Välillä on muistettava käydä tarkistamassa, onko ulkona nukkuvalla vauvalla kaikki hyvin.

Mielestäni ihan pienimmät vaatteet – 48–50cm – kannattaa hankkia pitkähihaisina ja -lahkeisina senkin takia, että vauvan iho on hyvin herkkä ja palaa auringossa helposti. Vastasyntynyt ei käsittääkseni saa olla auringossa lainkaan. On myös muistettava, että pilvet läpäisevät auringon uv-säteilyn, joten pilviselläkin säällä iho on peitettävä. Aurinkorasvan käyttöä ei suositella. Vauvan iho saattaa reagoida voimakkaasti myös hyönteisten pistoksiin, joten senkin takia peittävä vaatetus on paikallaan.

Liika lämpökään ei ole vauvalle hyväksi, joten on käytettävä keveitä ja ilmavia vaatteita. Vauvalla on syytä olla myös hellemyssy. Mielestäni parhaita materiaaleja ovat luonnonmateriaalit – esimerkiksi puuvilla, silkki, villa – niistä tehdyt vaatteet hengittävät hyvin ja ovat mukavia yllä. Silloin vauvalla on hyvä olla, vaikka vaatteet olisivat pitkähihaisia ja -lahkeisia.

Vauvan kasvaessa vaatetusta voi alkaa pikkuhiljaa vähentää, ja silloin kesäisemmillekin asusteille saattaa olla käyttöä. Lyhythihaisia ja -lahkeisia vaatteita kannattanee hankkia muutama, etenkin jos kotona sisätiloissa elohopea nousee helteillä korkealle.

Julkaistu: 29.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.