Terve.fi

Kondromalasia - 86391

Kondromalasia - 86391

Ville Puukka

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka

Kysymys:

Hei. Yhdeksän kuukautta sitten loukkasin polveni ja seurauksena oli vasemman polven nivelkierukan repeämä. Aloitin fysioterapeutin ohjauksella polven lihaksia vahvistavan harjoittelu jota jatkan edelleeen kestävyys- ja voimaharjoittelupainotteisesti.

Magneettikuvassa näkyy myös kondromalasia aste 3. Oletettavasti kondromalsiasta johtuvat kivut alkoivat parin kuukauden kuluttua onnettomuudesta vaikeuttaen liikkumista. Välillä kipu liikkuessa on voimakasta ja heijastuu sääreen, jolloin liikkuminen on suorastaan tuskallista. Oireet ilmenevät myös oikeassa polvessa jossa on pitkälle kehittynyt artroosi.

Parasetamooli ja ibuprofeiini yhdistelmänäkään ei juuri kipua helpota. Yöksi otan tarvittaessa panacodia joka auttaa. Ahkerasta polvilihasten kuntouttamisesta huolimatta kierukkavamma edelleen vaivaa ja kondromalasiakipu ei hellitä.

Ortopedin vastaanotolle ei helposi pääse julkisella puolella. Siksi kyselen miten oloa ja kipua voisi helpottaa? Olen 78-vuotias, en ole ylipainoinen enkä sarkopeninen ja olen harrastanut lihaskuntoharjoittelua 20 vuotta sekä ole pyrkinyt kehittämään kestävyyskuntoani ja tasapainoani optimaaliseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, tärkeintä olisi nyt ottaa polvesta tavallinen rtg-kuva seisten ja arvioida onko polvessa kulumaa. Chondromalacia tarkoittaa polvilumpion ruston pehmenemää, jonka voi ikäiselläsi sanoa olevan kuluman esiaste. Jos polvestasi löytyy kulumaa, suunnitellaan hoito sen mukaisesti. Kierrukan operaatio ei myöskään helpota kuluneen polven oireilua. Jatka polven kuntouttavia toimenpiteitä ja nimenomanaan chondromalaciaan tarkoitettuja ohjeita voit etsiä esim. www.youtube.com, hakusanalla chondromalacia.

Kivunhoitoon voisi kohdallasi kokeilla glucosamin- valmistetta. ko lääke kannattaa hakea reseptillä, halvemman hinnan ja oikean annoksen takia. Reseptin voi kirjoittaa yleislääkäri. Toinen vaihtoehto on kokeilla ns. kukonhelttauute pistoksia. Kummallakaan em. lääkityksillä ei valitettavasti voi 100% varmuudella luvata oireiden paranemista: kumpikin vaihtoehto on hoitokokeiluja. Leikkaushoidon tarpeen/mahdollisuudet ratkaiseen em. rtg-kuvaus.

Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

Julkaistu: 25.8.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.