Terve.fi

Kohta vuoden kestäneet lihasnykäykset

Kohta vuoden kestäneet lihasnykäykset

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei!
Olen 40-vuotias neljän lapsen äiti. Viime kesänä alkoi ylähuulen elohiiri, se kuitenkin loppui n kahden kk:n kuluttua mutta syyskuussa alkoi lihasnykäykset pohkeissa ja reisissä. Vähitellen niitä on tullut lisää, niitä on vatsassa, käsissä, käsivarsissa, peukalon ja etusormen välissä, reisien sisä- ja takapuolella, pakaroissa, jalkapohjissa, selässä. Kävin ENMG:ssä n kk oireiden alkamisesta, silloin se tehtiin kahdesta raajasta. ENMG tehtiin uudestaan todella kunnolla 11/2016. Ei mitään poikkeavaa. Totesivat benigneinä lihasnykinöinä.MRI tehtiin myös silloin, kaikki ok. Veriarvot myös ok, erittäin laajat laboratoriotestit tehty, viimeksi n kk sitten. Kävin uudestaan neurologilla 02/2017, koska oireet vaan jatkuivat ja pelko ALS-ista lisääntyi tutkimuksista huolimatta. Neurologiset testit tehtiin silloin, kaikki kuulemma edelleen ok. Hän määräsi Rivatril 0,5 mg/ilta. Ei helpottanut. Nyt otan 1mg/ilta, nykinät jatkuvat mutta hieman helpotusta huomaan mutta vaihtelevasti. Joku pvä saattaa nykiä vain vähän siellä täällä mutta yhdessä lihaksessa saattaa nykiä päiviäkin monta kertaa tunnissa, pieniä ja isoja nykäyksiä.. magnesiumia olen ottanut viime syksystä, myöskin B-vitamiinia. Voinko todella luottaa ENMG-tuloksiin? Olen niin huolestunut koska Rivatril ei ole oireita poistanut. Ei ole lihasheikkoutta, kömpelyyttä tai lihaskatoa. Seuraan jatkuvasti onko kuoppia ihossa tms. Ei ole kramppeja. Huolestuttaa eniten etusormen ja peukalon välinen lihasnykinä, molemmissa käsissä. Ei ole kuitenkaan päivittäistä mutta melkein, välillä värähtelee ja välillä nykii kunnolla. Pitäisikö olla huolestunut? Koko tämä tilanne on hyvin stressaava.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

ALS vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä.

Ensinnäkin, kasvojen elohiiret eivät juuri koskaan esiinny motoneuronitautien yhteydessä. SBMA:ssa eli Kennedyn syndroomassa niitä voidaan nähdä, mutta tila ei ole mahdollinen naisilla.

ENMG-tutkimuksia voidaan näin tehtyinä pitää luotettavina: niiden kattavuus ja tutkimusten välinen aika on hyvin suunniteltu. Faskikulaatiot varmaankin näkyvät myös ENMG:ssä – kun muuta ei näy, ei tulos viittaa ALSiin.
Kysyjä ei kerro mistä MRI on otettu. Päästä, lihaksista? Nopea ALS saattaa toisinaan näkyä pään MRI:ssä, mutta tavallista tämä ei ole. Jos lihasten MRI:ssä ei näy poikkeavaa, on tämäkin hyvä merkki ja puhuu muun tyyppisiä lihassairauksia vastaan.
Laajoissa kokeissa on varmaan ollut mm. CK. Jos se oli normaali, on kasassa taas yksi vahva merkki ALSia vastaan.
Luulisin, että tässäkin on nyt kyseessä BSF eli hyvänlaatuiset faskikulaatiot. Se, että Rivatril ei auta, voi huolettaa kysyjää. Tämä ei ole huolen paikka, koska Rivatril samoin kuin mitkään muutkaan lääkkeet eivät vaikutukseltaan kohdistu faskikulaatioiden perimmäisiin syihin, jotka ovat varsin monimutkaiset ja osin tuntemattomat. Hoitoa voi yrittää vielä esim. oksatsepaamilla, tai jopa jollakin epilepsialääkkeellä, mutta kehottaisin varautumaan siihen, että jos tämän kysyjän faskikulaatiot halutaan täysin nujertaa lääkkeillä, tarvitaan niin suuria annoksia, että meillä on 40v äiti puoliunessa pitkin päivää. Eli ehkä oksatsepaamia, mutta sitten on ennettava olla. Isotkaan annokset magnesiumia tai vitamiineja eivät tähän nyt purre. B-vitamiinien yliannostus on vain haitaksi.
Toki tilanne on stressaava. ALS-kuvat netissä sopivat ylläpitämään stressiä. Etenkin tuo oireiden paikantuminen peukalonhankaan. Kyseistä aluetta hermottaa niin iso joukko hermosoluja aivokuorelta eteenpäin, että on luonnollista, että sillä alueella on oireita. Kuitenkaan en usko niiden taustalla olevan ALSia, ja huoli tästä ylläpitää oireita. Nyt tarvitaan aikalisä, paremmat lomailmat ja syksyllä asiaa voidaan katsoa uudelleen. Lopuksi on todettava, että aidossa ALSissa olisi pitänyt kehittyä tänä seuranta-aikana paljon muutakin löydöstä. Ei pelkkää lihasheikkoutta vaan sellaista, minkä neurologi olisi niin ikään huomannut.

Julkaistu: 4.7.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.